Aktuality

Slávu Betlehemského dieťaťa prinesú Spišské Vianoce

03

Vianoce sú predovšetkým spojené s príchodom Betlehemského dieťaťa. Práve na slávu Betlehemského dieťaťa, ale aj pre všetkých ľudí dobrej vôle, ktorých chceme odpútať od vianočného naháňania, pripravuje naše mesto množstvo koncertov a kultúrnych podujatí.

Adventný program Spišské Vianoce má v Kežmarku už viac ako 25-ročnú tradíciu. Prvýkrát sa uskutočnilo toto podujatie 11. decembra 1994 v Drevenom artikulárnom kostole v Kežmarku. Neskôr sa podujatie konalo v Bazilike svätého Kríža v Kežmarku a po krátkej pauze sme sa dvakrát stretli v Gréckokatolíckom chráme v Kežmarku. Od roku 2012 sa Spišské Vianoce konajú pravidelne v drevenom artikulárnom kostole. Zakladateľom tohto zaujímavého podujatia bol môj otec a v súčasnosti v tom pokračujem ja. Koncepcia Spišských Vianoc je postavená tak, že chceme ukázať, ako na Spiši po stáročia spolu žili predstavitelia rôznych národností a rôznych cirkví vo vzájomnom spolunažívaní, bez problémov a so vzájomnou akceptáciou. V našom programe vystupujú zástupcovia rôznych národnostných skupín: Nemci, Gorali, Rusíni, Slováci a párkrát prišli aj Rómovia. Niekoľkokrát sa v programe stretli aj spevokoly evanjelickej, rímskokatolíckej aj gréckokatolíckej cirkvi. Pravidelne v závere programu nás prídu pozdraviť Skauti z Kežmarku, ktorí prinesú aj posolstvo s betlehemským svetlom. Na záver podujatia všetci spoločne spievame najznámejšiu vianočnú pieseň Tichá noc. Spievajú sa tri strofy. Prvá v slovenčine, druhá v nemčine a tretia v rusínskom jazyku.

Tohto roku sa Spišské Vianoce uskutočnia vo štvrtok 21. decembra o 16.00 hod. v Drevenom artikulárnom kostole v Kežmarku. Účasť prisľúbili súbor Maguráčik, ZŠ Grundschule – Hradné námestie, spevácke skupiny Zvonárka a Jablonecka, evanjelický spevokol z Kežmarku spolu so známym spevákom Lukášom Leščišinom a populárne sestry Uhlárove. V závere prídu aj skauti s betlehemským svetlom.

Vojtech Wagner, foto: Ondrej Miškovič