Aktuality

Spúšťame firemný seriál: Naša kaviareň oslavuje rok od otvorenia. V Kežmarku sa stala ikonou

Ilustračný obrázok

V našich novinách otvárame rubriku s názvom Firemný seriál. Dostanú v ňom priestor rôzne subjekty zo súkromného prostredia. Mesto si prínos jednotlivých podnikateľov a firiem cení. Na stránkach Novín Kežmarok sa v rámci seriálu budú objavovať články, v ktorých im dáme priestor na prezentáciu.

Našou túžbou je, aby sme v meste vzbudili záujem podnikateľov a firiem prezentovať informácie o svojej činnosti a prevádzke. Začneme neštandardne: kávovou témou.

 

Naša vniesla do Kežmarku kúsok života

Za príbehom novej kaviarne stoja kežmarskí rodáci, obaja absolventi Hotelovej akadémie Otta Brucknera. Vznikla 6. novembra 2022 a odvtedy sa stala pevnou súčasťou koloritu námestia. „Celý život sme pôsobili v gastre, máme za sebou rôzne zahraničné praxe a tento nehmotný kapitál sme pretavili do Našej kaviarne,“ uviedla Denisa Frisiková, majiteľka podniku s dôvetkom, že po roku už jasne vníma, že sa im podarilo „zaplátať pomyslené hluché miesto na trhu“.

Už pri vstupe vidieť, že kaviareň má osobitý ráz a nevšednú hudobnú kulisu. Frisiková konštatuje, že zákazníka nelákajú výlučne produkty vyššieho štandardu. „Pre nás je dôležitý aj pocit, ktorý si človek stadeto odnesie,“ poznamenáva a dodáva, že sa snažia o gastropodnik na vyššej úrovni. Nielen po baristickej stránke.

Začiatky boli podľa nej ťažké, ale prémiovosť produktov a jedinečnosť prípravy a atmosféry neskôr priniesli priazeň ľudí. V jari tak mohli otvoriť vonkajšiu terasu a počas silnej letnej sezóny ponúkať napríklad prémiové pivo Erb a paletu letných domácich limonád. Pribudli aj rodinné oslavy.

 

Koncept Našej sa vymyká zabehnutým vzorcom

Do veľkej miery práve pre túto skutočnosť kaviareň dnes netrpí núdzou o vracajúcich sa kávičkárov. Obľúbili si ju mladí, študenti, rodiny s deťmi, ale aj starší ľudia. Mnohí náročnejší kávičkári sa časom stali skalnými. Keďže kaviareň ponúka i raňajky a mini vernostný program, nielen oni sa zastavia viackrát do dňa.

Je za tým na tunajšie pomery neštandardný prístup ku káve. „Chuťový profil kávy by sa meniť nemal. Káva je ovocie a má prirodzene kyslú chuť – a tak by aj chutiť mala,“ uviedla Frisiková a podotkla, že dbajú na čerstvosť a obmenu káv. Melú ju výlučne pred podávaním, nie skôr.

 

Chceme sa rozšíriť

Idea lokálpatriotizmu kaviarni tiež cudzia nie je. Ku káve dostanete výlučne mlieko TAMI, lokálne sirupy, ovocie a zákusky sú zabezpečené iba od najbližších cukrárov.

Naša aktuálne dáva prácu siedmim až ôsmim ľuďom. V budúcnosti sa plánuje rozšíriť. Majitelia odkúpili priestory národnej kultúrnej pamiatky hneď vedľa. Rekonštruovať ju však plánujú s citom – a tak, aby popri kaviarni mohla fungovať aj stála kuchyňa.

Kristián Krempaský, foto: Naša kaviareň