Aktuality

Symbol Vianoc priamo z lesa. Ako si vybrať správny vianočný stromček?

03

Blíži sa čas Vianoc a jedným z jeho symbolov je už tradične vianočný stromček. Každý má svoj názor a, samozrejme, aj vkus.

Je mnoho druhov vianočných stromčekov, ako sú napríklad živé, živé v kvetináči, umelé, domáce z dovozu i z plantáže či priamo z lesa. Zo živých stromčekov sú najvhodnejšie tie priamo z plantáže, ktoré sú na túto úlohu vypestované. Dajú sa tak uspokojiť požiadavky ako tvar, veľkosť, šírku a druh. Vhodné sú aj stromčeky priamo z lesa, ale, samozrejme, nie tie, ktoré si vyberieme svojvoľne, kde sa nám zapáči.

Stromčeky priamo z lesa

Stromčeky z lesa by mali pochádzať z takzvaných zdravotných výberov, ktoré vykonávajú samotní lesníci. Z toho vyplýva, že tieto stromčeky nie sú ideálne tvarované, ale sú najekologickejšie. Mesto Kežmarok pre svoju výzdobu používa výhradne takéto stromčeky, ako ste sa mohli presvedčiť počas minulých Vianoc pred radnicou, kde bol vyzdobený vianočný les. Aj keď neboli všetky rovnaké, pravidelné, boli vyzdobené žiakmi našich škôl a potešili všetkých okoloidúcich. Ich výrubom nevznikla žiadna ekologická ujma ani škoda a boli vyrúbané, aby uvoľnili miesto práve tým krajším a zdravším jedincom. Chcel by som ešte podotknúť, že stromčeky vypestované v kvetináčoch nie sú celkom vhodné na ďalšie presádzanie do voľnej prírody, keďže sú to väčšinou nepôvodné druhy pre naše územie a aj ich aklimatizácia je veľmi ťažká a vo veľkej miere dochádza po ich presadení do voľnej prírody k ich vysychaniu. Živé stromčeky je možné po skončení Vianoc po ich odzdobení ešte použiť na výrobu štiepky a tú následne použiť na vykurovanie našich príbytkov priamo, alebo ďalším spracovaní vo forme brikiet. Ako vidíme, pri vhodnom výbere a následnej ekologickej likvidácii sú živé stromčeky ideálne pre spríjemnenie vianočných sviatkov.

Radšej si za stromček priplaťte, ako by ste mali naň doplatiť

Zároveň by som chcel upozorniť všetkých, ktorí si chcú ten svoj stromček vyrúbať sami a bez povolenia, že sa dopúšťajú porušenia zákona o lesoch alebo ochrane prírody. Môže im byť uložená pokuta, ktorá je rádovo vyššia ako cena zakúpeného stromčeka. Vo vianočnom období sú ochranné služby lesníkov intenzívne hlavne proti takýmto „nespratníkom“ a postihy sú nekompromisné.

Prianie mestských lesov ku vianočným sviatkom

Všetkým by som chcel v mene našej spoločnosti Lesy mesta Kežmarok, s. r. o., popriať všetkým príjemné prežitie vianočných sviatkov a všetko najlepšie v novom roku – pri tom iste najkrajšom vianočnom stromčeku.

Juraj Kulík, konateľ spoločnosti Lesy mesta Kežmarok, foto: Ondrej Miškovič