Aktuality

V meste pribudnú rádovo desiatky nových nabíjacích staníc pre elektromobily

08_spravodajstvo_nabíjacie stanice_OPR

Rastúci nárast elektromobility a s ňou spojený dopyt po elektrickej infraštruktúre núti samosprávy budovať siete nabíjacích staníc. Elektromobily a plug-in hybridy sa stávajú čoraz bežnejšou súčasťou cestnej premávky. V Kežmarku bola doposiaľ táto oblasť na periférii. Mesto chce útlm prekonať – na tunajšie pomery masívnou – výstavbou nabíjacích staníc.

Skromná infraštruktúra sa mohutne rozšíri

V súčasnosti Kežmarok disponuje dvoma elektrickými nabíjacími stanicami. Každá z nich má dva nabíjacie body, čo znamená, že z jedného panela možno dobíjať dve autá naraz. Jedna z nich leží v historickom centre, tá druhá pri sieti predajní na Tvarožianskej ulici. Veľký rozmach v náraste počtu áut s elektrickým agregátom – obzvlášť v poslednom roku, keď predaj elektromobilov stúpol najvýraznejšie – spôsobil, že dve stanice už nepostačujú.

Tento stav sa onedlho zmení. Kežmarčania ale i návštevníci mesta pocítia zmenu markantne. Pribudne totiž až 26 nových staníc s dvomi bodmi dobíjania. Mesto teda – spolu s terajšími dobíjacími miestami – bude dohromady disponovať až 56 nabíjacími bodmi.

Pokryjú takmer celé mesto

V projekte, do ktorého sa mesto pustilo je uvedené, že nabíjacie stanice chce rozmiestniť v jedenástich lokalitách. Mali by sa nachádzať na každom zo sídlisk, v blízkosti nákupných centier a historických pamiatok. Zabezpečí sa tak pokrytie tých najdôležitejších lokalít.

Radnica chce tiež popri skvalitňovaní infraštruktúry verejného osvetlenia vytvoriť predpoklady, aby sa v budúcnosti mohli ľahšie osádzať nové nabíjacie stanice. S napájaním priamo z pouličných lámp.

Na ktorých uliciach bude možnosť dobiť elektromobil?

Predovšetkým početne zastúpených obyvateľov panelákov zaujíma, kam bude možno na dobitie auta zájsť. „Celkovo sa plánuje osadiť na 5-tich sídliskách 15 nabíjacích staníc s 30-timi nabíjacími bodmi a docieliť tak, aby domáci obyvatelia nemuseli ďaleko chodiť nabíjať svoje vozidlá,“ uvádza sa v Projektovom zámere stavebno-technického riešenia nabíjacej infraštruktúry. Pôjde o tieto ulice: Karola Kuzmányho, Záhradná, Možiarska, Košická a Severná.

V poradí ďalší adept na osadenie staníc je historické centrum, kde je plán osadiť päť nabíjacích staníc. Oblasť pamiatkovej rezervácie – tu spomeňme napríklad Kostolné námestie – bude tým činom disponovať desiatkou nových nabíjacích bodov. Vyjde sa tak v ústrety turistom, ktorí budú môcť svoje auto dobiť len zopár krokov od najvýznamnejších kežmarských pamiatok.

Poslednou oblasťou, na ktorú sa chce mesto pri osádzaní nabíjacích staníc klásť zreteľ sú verejne dostupné miesta. Tie často navštevujú ľudia z okresu. Celkovo šesť panelov s dvanástimi nabíjacími bodmi mesto osadí pri Centre integrovanej zdravotnej starostlivosti, športovej hale a zimnom štadióne. „Tie budú slúžiť nielen občanom žijúcim v blízkosti týchto miest, ale aj ostatným návštevníkom mesta,“ konštatuje sa v projektovom zámere.

Text a foto: Kristián Krempaský