Aktuality

Vnútroblok Južná čoskoro v novom šate. Nastupuje otázka jeho úplnej rekonštrukcie

14_vnútroblok Južná_OPR

Ubehol nejaký čas, odkedy sa na jednom z najväčších kežmarských sídlisk spustila rozsahom robustná rekonštrukcia. Jeseň je takmer v polovici a práce sú už čo nevidieť hotové. Do úplnosti skladačky však stále chýba jeden dielik. Je ním časť vnútrobloku na Ulici Karola Kuzmányho.

Nový charakter

Je to už vyše roka, odkedy zhotoviteľ – firma Merate, s. r. o. – prebral stavenisko na tzv. hornom Juhu. Nákladné a komplexné v práce za vyše 1,6 milióna eur realizuje na ploche vyše 26 tisíc m2. Zdôraznime, že ťažisko celej rekonštrukcie spočíva v obnove parkovísk a chodníkov – tieto, aktuálne zavŕšené práce – sú najmarkantnejšie.

Celá obnova pozostáva z mnohých prvkov. Stačí sa prejsť po spomínanej lokalite – nové vodopriepustné chodníky a parkoviská, zábradlia, lavičky, stojany na bicykle či viac zelene. To všetko vytvorilo predpoklad na vytvorenie nových oddychových a stretávacích zón. A vďaka uplatneniu ekologických prvkov i kvalitnejšie miesto pre život. Tento fakt ilustruje i nová interaktívna chodníková fontánka.

Prihliadlo sa i na podnety občanov

Počas revitalizácie nastali i jemné zmeny. Možno skonštatovať, že sú podstatné. Prišli s nimi tamojší obyvatelia. Nikto iný totiž nepozná a nevyužíva priestory vnútrobloku tak často ako oni. Ide o praktické detaily. Ich zakomponovanie sa pretavilo v dodatku k pôvodnej zmluve za takmer 220-tisíc eur.

Spomína sa v ňom napríklad úprava parkoviska na ulici Karola Kuzmányho či dostavba chodníka k bytovému domu č. 1507/5. Doplnila sa i podkladová vrstva betónu pod obrubníky – táto úprava zahŕňa i spätnú úpravu asfaltovaním. Pribúdajú i desiatky nových lámp.

K celistvosti chýba ešte jedna ulica

K stopercentnému dokončeniu obnovy sídliska horný Juh sa Kežmarok ešte nedopracoval. V mozaike chýba diel, ktorý môžeme nazvať časť vnútrobloku na Ul. Karola Kuzmányho. I keď ide o pomerne menšiu časť voči projektu ako takému, mesto už pripravuje projektovú dokumentáciu.

V tomto projekte by tak dodatočná revitalizácia plynulo nadviazala na už rekonštruovanú časť sídliska. Pripomeňme, že toto územie je vo vlastníctve obce Ľubica. Mesto bude v tejto veci s obcou komunikovať a rokovať.

Ráz obnovy by bol v takmer identickom prevedení v porovnaní s doterajšou obnovou. Zahŕňať má – podobne ako je to v prípade ulíc Južná a Obrancov mieru – obnovu chodníkov, výsadbu novej zelene, nové prvky detských ihrísk a drobnej architektúry. Z oddelenia rozvoja mesta a výstavby zároveň informovali, že ak by to územie dovolilo, na programe rozhodne bude aj rozšírenie parkovacích miest. „Vybudované budú aj nové stojiská komunálneho odpadu a rekonštrukciou prejde aj celé verejné osvetlenie a doplní sa kamerový systém,“ uviedli z oddelenia ohľadom pokračovania revitalizačných prác v budúcnosti.

Text a foto: Kristián Krempaský