Aktuality

Výroba ekologického tepla na dosah: geotermálny vrt podstúpi hydrodynamickú skúšku

05_Geovrt_OPR

Črtá sa začiatok reálnej výroby tepla a teplej úžitkovej vody z jedného z najperspektívnejších obnoviteľných zdrojov energie v Kežmarku. Kým však tento účel geotermálny vrt začne plniť, musí obstáť v kľúčovom teste. Hydrodynamická skúška vynesie rozhodujúci verdikt.

Vrt prvýkrát vyrobí teplo

K tejto skúške dôjde onedlho. Jej súčasťou bude viacero procesov a výstupov. Prednostne však preverí parametre vrtu. Zistí sa, v akej najvyššej teplote možno vodu z vrtu dostať, jej prietok a ďalšie. Rôznych ukazovateľov bude bezpočet. Aj na základe týchto meraní sa neskôr budú môcť procesy lepšie naladiť.

Príslušný štátny orgán výsledky skúšky vyhodnotí. A vyvodí z nej viacero záverov. Jedným z nich je určenie množstva vody, ktoré bude možné z vrtu odoberať. Podstatnou skutočnosťou je, že vrt prvýkrát bude vyrábať teplo. Teda presnejšie – ohrievať vodu. Pôjde však iba o skúšobný stav.

Infraštruktúra zahŕňajúca sieť potrubí smerom od geovrtu je v tejto chvíli pripravená a pod tlakom. Vedie smerom ku hybridnej kotolni K-4. V nej finišujú prípravy na skúšku.

Predbežné dáta predznamenávajú úspešnú skúšku

Z už vykonaných laboratórnych testov vieme, že voda z vrtu je ekologicky nezávadná. Potvrdil to investor. Geotermálnu vodu bude priamo z vrtu čerpať ponorné čerpadlo a sieťou potrubí ju dopravovať do kotolne, kde odovzdá svoje teplo cez sústavu výmenníkov tepla.

Pripomeňme, že vrtné práce sú v tejto chvíli dokončené, momentálne prebiehajú spomínané posledné úpravy v kotolni K-4. Celková hĺbka vrtu dosahuje 2 500 metrov, pričom teplota vody na dne vrtu dosahuje okolo 90 °C. Investícia do spoločného projektu mesta Kežmarok a súkromného investora predstavuje sumu 3,5 milióna eur.

Stabilizácia cien tepla

Jedným z cieľom vrtu je okrem iného zastabilizovať ceny tepla. Podotknime, že ide ekologický a bezemisný domáci zdroj energie. Navyše nezávislý od geopolitických pomerov.

Ak po spustení vrtu bude v budúcnosti pomer geotermálnej energie na výrobe tepla výrazný, vznikne možnosť čerpať ďalšie fondy a prostriedky. Tie by poslúžili na obnovu centrálneho zdroja tepla (CZT) v meste s cieľom učiniť ho čo najviac ekologickým. Najprv však tento pomer musí byť natoľko výrazný, aby štát vyhodnotil, že mesto disponuje účinným CZT. Či k tomu smerujeme, preukáže hydrodynamická skúška.

Text a foto: Kristián Krempaský