Aktuality

Žiaci a učitelia zo Základnej školy Grundschule spoznávali Transylvániu

školstvo_erazmus_2669

Projekt Erasmus+ s názvom Jazyková rôznorodosť, cesta na pracovný trh a k poznatkom vlastnej  spoluzodpovednosti k životnému prostrediu nás tentoraz zaviedol do Rumunska.

Na tisíc kilometrov dlhú cestu nás vyslali ôsmich – šiestich žiakov a dvoch učiteľov. V Budapešti sme z vlaku prestúpili do autobusu, ktorý nás tam už čakal so žiakmi a učiteľmi z Holandska, Rakúska a Maďarska. Keď sme dorazili do Zărnești v Rumunsku, bola u nich vďaka časovému posunu už polnoc. Pán riaditeľ školy v Zărnești, učitelia, rodičia a žiaci nás privítali a všetci sme sa tešili na oddych. Rodiny boli veľmi pohostinné a štedré. Postarali sa o nás lepšie ako v päťhviezdičkovom hoteli. Na druhý deň sa rozbehol pestrý program. Ak by sme chceli opísať všetky zážitky, potrebovali by sme extra číslo Kežmarských novín. Spoznali sme rumunské mestá Zărnești a Brașov. Navštívili sme Národný park Piatra Craiului. Je súčasťou Karpát, takže sme sa tam cítili ako doma – krásne štíty, kamzíky, rysy, vlky a medvede. Tento horský masív spája Slovensko s ďalekým Rumunskom. So zvieratami sme sa zblízka stretli v záchrannej stanici pre medvede Libearty. Vypočuli sme si smutné príbehy a videli, kam môže viesť ľudská chamtivosť a sebeckosť, ale aj to, akí vedia byť ľudia obetaví a zanietení pre ochranu zvierat.

Keď budete v Transylvánii, určite nevynechajte hrad Bran, ktorý je známy ako hrad grófa Drakulu. Bolo pre nás trochu sklamaním, keď sme sa dozvedeli, že Drakula nebol Drakula. Slávny upír je totiž len vymyslená postava írskeho spisovateľa. Rumunský Drakula bol panovník, ktorý bol síce krutý bojovník, no nehrýzol a nepil krv. Ak chcete prejsť z hororu do rozprávky o kráľoch a princeznách, navštívte zámok Peleș v meste Sinaia. Všetci sme boli očarení nádherou a bohatstvom, ktorým sa rumunská kráľovská rodina obklopovala. Ale náš pobyt nebol len o výletoch. Počas dvoch dní sme sedeli v školských laviciach a učili sa o udržateľnom turizme. Následne niektorých z nás zvolili do žiackeho parlamentu, kde sme „rokovali“ o dôležitých otázkach týkajúcich sa problémov dnešného turizmu a o zmenách, ktoré sú potrebné na to, aby si aj naše deti v budúcnosti mohli užívať cestovanie, alebo sa im oplatilo podnikať v oblasti turizmu.

Po takýchto zážitkoch sa lúčilo ťažko. Naše spomienky ostanú rovnako dobré ako torta, ktorú sme spolu rozkrojili posledný večer nášho pobytu. Našli sme si veľa dobrých kamarátov, s ktorými sme ostali v kontakte a veríme, že sa s nimi stretneme v Holandsku alebo vo Viedni, kam sa ešte tento rok vyberieme.

Božena Kulhomerová

učiteľka anglického jazyka na ZŠ-Grundschule Kežmarok