Aktuality

Zimnou turistikou a chôdzou ku šťastiu

20_Ďalšia turistika

K pocitu vnútorného uspokojenia stačí tak málo. Kúpiť si dobré topánky, zaviazať šnúrky a urobiť prvý krok z dverí svojho príbytku.

Za sebou máme krásne jesenné dni, ktoré boli ideálne na aktivity v prírode. Členom KST Zlatná Kežmarok sa splnil dávny turistický sen, keď sa nám 7. októbra podarilo prejsť nádherný hrebeň Belianskych Tatier. Bol to nezabudnuteľný zážitok, ktorý umocňovali výhľady do širšieho okolia Tatier. O týždeň neskôr 14. októbra sme sa zúčastnili na Pieninskej stope, ktorá nám opäť priblížila malebnú oblasť Pienin.

A prečo nás pešia turistika nabíja energiou? Kráčať sám a vnoriť sa do myšlienok, alebo kráčať v skupine, rozprávať sa a zdieľať zážitky. Oboje prináša úžasné pocity, na ktoré bežne nemáme čas.

V najbližšom období nás čaká už zimná turistika. Je odlišná od letnej. Najmä v nárokoch na výbavu a skúsenosti. Každý turista by nemal zabudnúť overiť si počasie, aktuálnu snehovú situáciu a výstrahy Horskej záchrannej služby. Podľa aktuálnych podmienok si pribaliť vhodné oblečenie a výstroj. Mal by vedieť používať palice, turistické mačky, čakan, prípadne lavínový výstroj. Otvorený turistický chodník neznamená, že je upravovaný a bezpečný. Vždy je potrebné zvážiť aktuálne podmienky na plánovanej trase. Zároveň by mal každý turista reálne zhodnotiť vlastné schopnosti a musí byť pripravený v prípade nepriaznivých podmienok aj na predčasný návrat z túry.

Aj tento rok pripravujeme tradičný silvestrovský pochod v okolí nášho mesta, ktorý bude poslednou turistickou akciou v tomto roku. Kto by mal chuť a vôľu pridať sa k nám, príďte 31. decembra o desiatej hodine ku Kežmarskému hradu – podnikneme turistickú vychádzku do okolia nášho mesta, ktorá bude v poradí 25. akciou nášho klubu v tomto roku.

Zároveň chceme touto cestou poďakovať mestu Kežmarok za podporu našich aktivít, ktorými sa snažíme spájať generácie turistov a zmysluplne tráviť čas v prírode a pri spoznávaní krás nášho regiónu.

Text a foto: Zuzana Rumlová, predsedníčka výkonného výboru KST Zlatná Kežmarok