Aktuality

Zo života zariadení pre seniorov v kocke

07_mesiac úcty_seniori_OPR

Október ako druhý jesenný mesiac je tematicky definovaný zjavne – zdôrazňuje úctu k starším. Pre Kežmarok boli seniori a ich život vždy podstatnou témou. V nasledovných riadkoch ponúkame čo-to z ich života v dvoch zariadeniach v meste.

Zariadenie pre seniorov a Zariadenie opatrovateľskej služby (ZPS a ZOS) svojim klientom poskytuje komplexnú starostlivosť dlhodobo. Priblížilo nám zopár skutočností z bežného života a aktivít tejto inštitúcie a jej klientov z posledného obdobia. A tiež výhľady do nadchádzajúcich dní.

„Po úplnej rekonštrukcii ZPS a ZOS sa zvýšil komfort ubytovania a trávenia voľného času. Kvalitu života našich seniorov sa snažíme naďalej zlepšovať, a to najmä ďalším vybavením zariadenia pracovnými pomôckami, pomôckami na voľnočasové aktivity a zaškoľovaním zamestnancov v prístupe a starostlivosti o klientov,“ zhodnotila Dana Bukovinová, riaditeľka ZPS a ZOS aktivitu za posledné obdobie a dodala, že tieto snahy zariadenie podporuje aj kultúrnymi podujatiami, besedami a ďalšími aktivitami.

najbližšom období má zariadenie na pláne výstavbu domčeka pre dvanásť klientov. Šlo by síce o nižšiu mieru podpory, avšak pobytová sociálna služba by bola poskytovaná vo forme tzv. inovatívnej komunitnej starostlivosti. Klientovi by takéto podmienky výrazne pripomínali prirodzené rodinné prostredie. Prostriedky by mohli pritiecť z tzv. plánu obnovy.

Novinkou je, že ZPS a ZOS má úmysel organizovať zájazdy s menšou skupinkou seniorov. Menšie skupiny predstavujú vyššiu flexibilitu, a tým možnosť častejších výletov. Na tento účel chce zakúpiť viacmiestne auto a prijať sociálneho pracovníka.

Pokiaľ ide o dianie v meste, podľa Bukovinovej sa ZPS a ZOS snaží doň seniorov zapájať pravidelne. Zúčastňujú sa na rôznych podujatiach – predovšetkým kultúrnych – ktoré mesto organizuje. V meste sa tak často deje v Dennom centre na ulici Martina Lányiho, kde sa k spoločným oddychovým aktivitám dôchodcovia zídu viackrát v mesiaci. Spomeňme, že mesto pre nich pravidelne premieta filmy počas tzv. Senior kín v zníženej cene. Každý mesiac im tiež poskytuje príspevok na čiastočnú úhradu za poskytovanie pobytových sociálnych služieb v ZPS a ZOS.

Samotné ZPS a ZOS pre nich ponúka paletu aktivít. Z ponuky uveďme napríklad relaxačné cvičenia, tvorivé činnosti, tréningy pamäte, vedomostné a zábavné súťaže, literárne a kulinárske stretnutia, hranie rôznych spoločenských hier či posedenia.

Dlhoročná spolupráca s základnými a materskými školami prináša seniorom možnosť stráviť čas s deťmi, ktoré im spríjemňujú čas svojimi vystúpeniami. Najmä počas sviatočných dní. Niekoľkokrát sa spolu stretli aj na brigádach v záhrade.

Samotní seniori hodnotia poskytovanú starostlivosť zväčša pozitívne. Tvrdia, že v meste sa im žije dobre a v poslednej dobe si najviac pochvaľujú novovzniknuté oddychové miesta s fontánami a vystúpeniami.

Text a foto: Kristián Krempaský