Aktuality

Dokument – Tretí koniec palice uvedie v Kine Iskra v Kežmarku režisér Jaroslav Vojtek

TKP_posterKK

Film o nádeji, veľkých snoch a malých víťazstvách

(Kežmarok, 29. 1. 2024) Inakosť v inakosti. Čo znamená byť iný v komunite, ktorá je sama osebe vyčlenená zo spoločnosti? Nový dokumentárny film slovenského dokumentaristu Jaroslava Vojteka, Tretí koniec palice, ocenený cenou za najlepší film z krajín V4 na MFDF Ji.hlava 2023 predstaví v Kine Iskra v Kežmarku 31. januára 2024 o 19.00 h osobne režisér a scenárista Jaroslav Vojtek.

Štyri príbehy z rómskych osád na Spiši vo filme o nádeji, veľkých snoch a malých víťazstvách.

Snímka, ktorá bola nakrúcaná v Lomničke, Rakúsoch, Letanovciach, Spišskej Novej Vsi, v Rudňanoch-Zabijanci, Hájiku (časť Spišskej Novej Vsi), Košiciach a v Prahe. Na festivale dokumentárnych filmov v českej Jihlave získala cenu za najlepší film z vyšehradského regiónu: „Za bohato vykreslenú mozaiku života v niekoľkých slovenských rómskych osadách, zameranú na každodenný boj o finančný, fyzický a psychický komfort.“

Film sleduje osudy Rómov, ktorí sa stali minoritou v minoritnej spoločnosti. Queer Rómovia a Rómky hľadajú svoj životný priestor a snívajú o práci v zahraničí. Beznohý otec piatich detí túži po invalidnom vozíku. Rómska babka obetuje svoj život za zdravie svojho milovaného vnuka. Podarí sa Emilovi, ktorý uveril v Boha, zachrániť svojho syna pred alkoholom? Štyri príbehy zo slovenských rómskych osád majú ambíciu prelomiť predsudky medzi rómskou komunitou a bielou majoritou. „Ukázali sme intímnu zónu týchto ľudí a ich rodín preto, aby sa zmenil pohľad spoločnosti na túto menšinu. Chceli sme jednoducho ukázať, že sú tu ľudia, ktorí sú vytláčaní na absolútny okraj spoločnosti a bojujú zubami, nechtami, rukami, nohami, aby žili aspoň na hranici znesiteľnej biedy. Naším poslaním bolo ukázať, že to nie je správne. Že títo ľudia si sami nedokážu pomôcť. Tento problém tu nie je jeden deň ani rok. Tento problém tu napokon nie je od pádu železnej opony, ale je hlbší,“ uviedol nedávno producent filmu Tomáš Slebodník.

Vstupné na projekciu je 6 eur, s platným klubovým preukazom 4 eurá. Vstupenky si môžete zakúpiť online na www.kinoiskra.sk alebo priamo v pokladni kina. Viac informácií aj na www.klubiskra.sk.

Režisér Jaro Vojtek sa už desiatky roky venuje dokumentárnej tvorbe a zachytáva najmä silné ľudské príbehy obyčajných ľudí, ktorí sú častokrát na okraji spoločnosti. Jeho dlhometrážny dokumentárny debut s názvom My zdes (2005) o slovenských repatriantoch z Kazachstanu bol uvedený na MFF v Karlových Varoch. Jeho druhý dlhometrážny dokument Hranica (2009) bol národnou nomináciou na Oscara za najlepší cudzojazyčný film. Za dokumenty Tak ďaleko, tak blízko (2014) a Raj na zemi (2019) získal národnú filmovú cenu Slnko v sieti. V roku 2012 sa stal laureátom Krištáľového krídla v oblasti divadlo a audiovizuálne umenie.