Aktuality

Knižnica – nádej pre budúcnosť človeka

08_kniznica

Dnes sa čítajú knihy podstatne menej ako kedysi. Nájdu sa aj takí, ktorí nečítajú dokonca vôbec. Nikdy neokúsia, aký úžasný svet fantázie nám môže ponúknuť dobrá kniha. Prečo je to tak?

 

Zahltili nás technológie či vyhovárame sa na čas? Strácame motiváciu čítať, lebo knihy sú drahé alebo klesá ich status? A teda možno aj v súčasnosti hovoriť o knižniciach ako o najväčšom poklade ľudstva? Určite áno, avšak nevyhnutnosťou je transformácia na nové modely práce s informáciami. Pretože prostredníctvom hodnotnej literatúry nadobúdame vedomosti, spoznávame nepoznané, objavujeme neobjavené, fantazírujeme, unikáme problémom, žijeme podstatne bohatší život. Čítanie kníh je stále pre mnohých balzamom na dušu.

Jedným z prostriedkov, ktoré môžu ovplyvniť budúcnosť knižníc, sa javí kvalita a aktuálnosť knižničného fondu. O zastaranú literatúru verejnosť nemá záujem. Je dôležité sledovať a hodnotiť fond ako celok a pravidelne ho dopĺňať.

Na základe žiadosti o poskytnutie príspevku z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia v minulom roku bol poskytnutý mestu Kežmarok príspevok vo výške štyritisíc eur na dotáciu projektu Knižnica – nádej pre budúcnosť človeka. Z takto získaných prostriedkov sa zakúpilo 307 knižničných jednotiek. Knižný fond sa doplnil literatúrou pre dospelých v počte 204 knižných jednotiek a literatúrou pre deti a mládež v počte 103 knižných jednotiek. Na aktualizáciu knižničného fondu prispelo aj mesto Kežmarok, celkovo sa tak čitatelia môžu tešiť na 549 noviniek, ktoré pribudli do zbierky knižnice v minulom roku.

 

Jana Schönová, foto: Lenka Kovalská