Aktuality

Lyžiarsky oddiel MŠK Kežmarok vedie mladých k láske k športu

24_Lyžiarský oddiel_2700_OM_BŠ_KK

V klube s dlhoročnou tradíciou pod vedením skúsených trénerov vychováva Lyžiarsky oddiel Mestského športového klubu Kežmarok (LO MŠK) deti k zodpovednosti, k láske k športu a k schopnosti byť vytrvalým a predovšetkým aktívnym lyžiarom.

 

Momentálne je v oddiele zaregistrovaných 45 detských a traja dospelí jazdci, najmladší má iba šesť rokov. Najpočetnejšou skupinou sú pretekári vo veku od desať do 14 rokov, no oddiel má zastúpenie aj v starších ročníkoch. Celkovo pretekári nastupujú v piatich kategóriách: superbaby, predžiaci, žiaci, juniori a v kategórii masters určenej pre seniorov.

 

Tréningy prinášajú úspechy

Lyžiarsky oddiel Mestského športového klubu Kežmarok sa zúčastňuje na Východoslovenskej lyžiarskej lige, kde dosahuje dlhodobo vynikajúce výsledky. V tejto sezóne sa doposiaľ uskutočnili dve kolá pretekov, prvé v stredisku na Poráči, druhé na Kubašku. V kategórii superbaby sa umiestnil v oboch kolách Samuel Krišanda na prvom mieste a ročníkovo mladší Rasťo Suchý na treťom mieste. V kategórii mladších predžiačok sa v oboch pretekoch z prvého miesta radovala Stela Budzáková, v kategórii starších predžiakov sa taktiež na oboch pretekoch umiestnil ako prvý Filip Suchý. V kategórii starších žiakov vyhrali obe súťaže súrodenci Radka a Viktor Sloveňákovci. Marko Polomčák bol na prvých pretekoch piaty a Milan Krajanec v druhých šiesty. Juniorky sa na oboch pretekoch umiestnili v najlepšej desiatke.

Kežmarskí lyžiari sa zapájajú aj do súťaží organizovaných Zväzom slovenského lyžovania, v ktorých aj v tejto sezóne dosiahli v žiackej kategórii pekné výsledky. V kategórii U14 Marko Polomčák dosiahol najlepšie umiestnenie v slalome, v ktorom obsadil tretie miesto. V kategórii U16 Radka Sloveňáková sa najlepšie umiestnila v obrovskom slalome na piatom mieste a Viktor Sloveňák taktiež v kategórii U16 v klasickom slalome na piatom mieste.

 

Pretekajú v najvyšších kategóriách

Lyžiari sa zúčastnili v tejto sezóne aj na viacerých ďalších súťažiach, ako napríklad Lesy Cup alebo Interkritérium Vrátna, kde taktiež dosiahli pekné výsledky. Za všetky spomenieme prvé miesto Filipa Suchého na Lesy Cup v kategórii starších predžiakov. Mia Chorogwická a Marek Kapolka sa už dokonca zúčastňujú na pretekoch svetovej lyžiarskej federácie FIS. Chorogwická sa v tejto sezóne na pretekoch v Poľsku prebojovala aj do top 10, keď skončila v obrovskom slalome piata. Mia sa predstavila aj na mládežníckych olympijských hrách v Kangwone, odkiaľ si odniesla cenné skúsenosti pre svoj ďalší rozvoj.

Oddiel sa naďalej plánuje zúčastňovať na pretekoch Východoslovenskej lyžiarskej ligy, na Pohári Zväzu slovenského lyžovania, na podujatiach FIS a navštívi aj obľúbený Žampa Cup. Hlavnou víziou klubu je však stále vychovávať mladých športovcov v zmysle fair play, viesť ich k láske k športu, prírode, pohybu a kreovať ich osobnostné i fyzické vlastnosti.

Filip Kubáni, foto: archív LO MŠK Kežmarok