Aktuality

Merav Pal Tute. Vyznanie, ktoré poteší každú ženu

Horáková

Nie je to len vyznanie lásky, ktoré v preklade znamená zomieram za tebou, ale aj názov úspešnej pesničky mladej 15-ročnej speváčky Vanesy Horákovej, ktorú naspievala v spolupráci s rapperom známym pod prezývkou P. A. T. Táto pesnička má momentálne na sieti YouTube viac než 2,5 milióna pozretí, a to ani nie je tou najúspešnejšou v podaní rodáčky zo Spišskej Belej, s ktorou sme sa porozprávali o raketovom vzostupe jej kariéry.

Najúspešnejšou piesňou Vanesy Horákovej je pieseň Poďme ruky hore, ktorá na začiatku februára dosiahla hranicu piatich miliónov pozretí na YouTube. Celkovo majú piesne, ktoré naspievala buď sama alebo v spolupráci s iným interpretom, takmer 20 miliónov pozretí.

Podľa svojich slov spieva už dlho, no pre verejnosť vzhľadom na úspech, ktorý zaznamenala, až prekvapivo krátko: „Spievam odmala, no verejne som začala spievať až pred deviatimi mesiacmi,“ uviedla talentovaná speváčka. Na otázku, kto ju priviedol k spevu, odpovedala: „Prišla som k nemu sama.“ Prvé vystúpenie absolvovala na ďalekom východe Slovenska. „Bolo to v Strážskom a je to nezabudnuteľné, aj keď som mala pred vystúpením veľký stres.“

Od tohto momentu sa jej koncertná dráha spustila naplno a dostala ju už aj za hranice, napríklad do Nemecka. Prelomovým momentom v jej kariére bolo podľa nej zreprodukovanie ústrednej pesničky kultového seriálu: „Zlomový moment nastal, keď som prvýkrát naspievala pieseň zo seriálu Skrytá vášeň.“ Jej verzia legendárnej pesničky taktiež pokorila hranicu 2,5 milióna pozretí na YouTube.

Mladej speváčke sa počas trištvrte roka zmenil prakticky celý život, avšak berie to s nadhľadom a teší sa z toho. „Veľmi sa teším a užívam si to, pretože to bol môj sen a som veľmi rada, že sa moje pesničky ľuďom páčia a posúvajú ma ďalej,“ hovorí Vanesa Horáková. V kariére ju podporuje najmä rodina, ktorá je j poskytuje podmienky na rozvoj. „Rodina si to užíva spolu so mnou, tešia sa a podporujú ma,“ hovorí Vanesa, ktorá ešte študuje. Je študentkou kežmarskej Hotelovej akadémie Otta Brucknera. Škola ju v kariére podporuje. „Musím sa priznať, že by som klasické štúdium pri koncertoch nezvládala, spev je pre mňa veľmi dôležitý a som vďačná pani riaditeľke, že bola ochotná a schválila mi individuálny plán výučby,“ povedala Vanesa Horáková.

Pesničiek už naspievala za pomerne krátky čas aktívnej kariéry viacero, ale vybrať tú najobľúbenejšiu pre ňu je zložité. „Neviem určiť tú najobľúbenejšiu, rada spievam všetky.“ Vanesa má aj jeden odkaz pre všetkých mladých, ktorí si idú za svojim snom: „Aby pracovali na tom, čo chcú dosiahnuť a aby šli stále za svojim cieľom, aj keď to nie je vždy ľahké.“

Filip Kubáni, foto: archív Vanesy Horákovej