Aktuality

Narodených v Kežmarku pribúda

01

V pondelok 8. januára sme prijali z Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra radostnú správu: „Narodil sa nám prvý Kežmarčan! Malý Alex sa narodil o 12.50 hod. s váhou 3 380 gramov a výškou 51 centimetrov.“

 

Počet narodených dievčat a chlapcov v Kežmarku bol rovnaký

K 2. januáru je v meste celkovo zapísaných 15 243 obyvateľov. V roku 2023 sa narodilo 118 Kežmarčanov, z toho 59 chlapcov a 59 dievčat. Navždy nás opustilo 139 ľudí, z toho 71 žien a 68 mužov.

 

Pôrodnosť v Kežmarku v minulom roku

V Nemocnici Dr. Vojtecha Alexandra Kežmarok, ktorá je členom skupiny AGEL, sa v roku 2023 pri 726 pôrodoch narodilo 732 bábätiek. Rok 2023 prerušil trojročnú šnúru, v ktorej bolo narodených viac chlapcov ako dievčat. Vyše 50 percent detí sa narodilo vo váhovej kategórii 3 000 – 3 999 gramov. Minuloročné štatistiky evidujú takmer 30 percent slobodných mamičiek a šesť percent rodičiek pod vekovou hranicou 18 rokov. Trinásť novorodencov sa narodilo ešte pred príchodom do nemocnice.

„Minulý rok sa v našej nemocnici zo 726 pôrodov narodilo 732 bábätiek, čo znamená, že sme privítali na svet sedem dvojčiat. Po troch rokoch chlapčenskej prevahy evidujeme zmenu. Chlapcov sa celkovo narodilo 341 a narodených dievčat bolo 391. Najvyšší počet novorodencov priniesol júl, v ktorom sme privítali 74 detí, naopak, počtom narodení bol najslabším mesiacom apríl, v ktorom prišlo na svet 54 bábätiek. Až v štyroch mesiacoch v roku (január, február, jún, november) evidujeme totožný počet narodených bábätiek, ktorých bolo v každom mesiaci šesťdesiat,“ informovala vedúca sestra novorodeneckého oddelenia, Mgr. Alžbeta Pokrivčáková.

Z celkového počtu 726 pôrodov bolo šesť percent pôrodov u maloletých rodičiek pod vekovou hranicou 18 rokov. „Z celkového počtu 726 rodičiek evidujeme 215 slobodných mamičiek. V minulom roku sme mali 522 pôrodov prirodzeným spôsobom a 204 sekcií,“ hovorí vedúca sestra gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Mgr. Katarína Živčáková.

 

Matrikám kraľujú Matias a Sofia

Najčastejšími chlapčenskými menami medzi novorodencami boli Matias, René, Adam, Dominik, Samuel, Jakub, Sebastián, Matej, Richard a Dávid. Najčastejšími dievčenskými menami boli Sofia, Nela, Nina, Mária, Ema, Jasmína, Rebeka, Tamara, Melisa a Timea. Rodičia vybrali v roku 2023 pre svoje ratolesti aj menej časté mená, akými sú napríklad: Janys, Arnošt, Leonidas, Timon, Saimon, Jonatán, Emilian, Matteo, Albín, Natanael, Vratko, Emanuel, Šanaja, Klementína, Aurélia, Ava, Ashley, Floriana, Perla, Lorena, Aria, Tiffany, Selena, Soraja, Nastya, Lara, Elizabetha, Nataly a Mária Magdaléna.

 

Tradícia vítania prvých Kežmarčanov

Primátor Ján Ferenčák za svoje tri volebné obdobia prijal už deväť prvých Kežmarčanov a Kežmarčaniek. Do zoznamu prvých Kežmarčanov sa už pred Alexom zapísali: Melánia Potoková, Viktória Regecová, Timotej Jankura, Alex Hypký, Matej Baran, Marek Stračár, Soňa Oravcová a Agáta Šromovská. „Dnes sme privítali nového občana nášho nádherného mesta, ktorý pridáva ďalší unikátny príbeh do našej bohatej histórie. Nech mu život v Kežmarku prináša radosti, lásku a nezabudnuteľné zážitky,“ zaželal primátor mesta Ján Ferenčák novorodencovi.

Text a foto: Ondrej Miškovič,

zdroj: Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra Kežmarok, člen skupiny Agel