Aktuality

Nemecký automotive gigant v Kežmarku rastie s vervou

17_01_Mubea

Závod Mubea v Pradiarni uviedli do prevádzky pred štyrmi rokmi a na naše pomery ide o strategického investora. To, že globálne známa firma zapustila korene práve v Kežmarku, má ďaleký presah aj za hranicami nášho okresu.

 

Svetový hráč v automotive brandži

Hneď na úvod podotknime, že spoločnosť je spätá s automotive priemyslom tak, ako len málo tunajších firiem. „Mubea vznikla v Nemecku v roku 1916. Od jej založenia až doteraz ju vedie rodina Muhrovcov.“ Toľko ku krátkemu náhľadu z jej histórie.

Dnes už je firma svetová. „Postupne Mubea otvárala svoje závody aj v iných krajinách, aktuálne má celkovo 50 závodov v 20 krajinách po celom svete,“ uviedli zo spoločnosti v odpovedi redakcii. Pripomeňme, že firma takého veľkého strihu do Kežmarku prišla i napriek absencii obchvatu mesta, čo je zvyčajne infraštruktúra, ktorej absencia robustnejších investorov skôr odrádza.

 

Významným automobilkám, šetrne k okoliu

Firma svoju výrobu cieli na požiadavky mnohých automobiliek, vyrába pre nich rôzne komponenty. „Vďaka nášmu špecifickému know-how, zameranému na znižovanie hmotnosti automobilov, dokážeme vyrábať high-tech produkty s vysokou pridanou hodnotou. Takto dokážeme plniť aj tie najnáročnejšie požiadavky zákazníkov,“ ozrejmila Mubea a dodala, že sa súčasne snažia znižovať emisie CO2 a chrániť tak životné prostredie. Zároveň si spoločnosť kladie za cieľ byť klimaticky pozitívna do roku 2035.

Mubea podotýka, že komponenty vyvíja a vyrába pre väčšinu výrobcov automobilov. A v tomto odvetví je mnohými zdokonalenými, ale i novými technológiami dlhodobo známa. „Naše zameranie na technickú inováciu a prevádzkovú dokonalosť je motivované našou ambíciou stať sa jedným z top sto svetových automobilových dodávateľov,“ vytýčila si cieľ Mubea na svojom webe.

 

Postupný rozbeh

„Prvý slovenský závod sa začal v Kežmarku stavať v roku 2018. V roku 2020 bol uvedený do prevádzky,“ načrtla krátku prierezovú chronológiu firma. „Spočiatku sme našich zamestnancov zaškoľovali v Českej republike, následne začali pracovať v kežmarskom závode,“ priblížila začiatky.

„Aktuálne zamestnávame približne 150 zamestnancov a máme v pláne ďalší rast,“ skonkretizovala spoločnosť s tým, že nábor stále prebieha. Ľuďom ponúka atraktívne mzdové ohodnotenie a benefity.

„Naši zamestnanci sú našim najdôležitejším zdrojom. Ponúkame prácu na rôznych výrobných aj administratívnych pozíciách s možnosťou kariérneho aj osobnostného rozvoja a máme jeden z najvyšších základných platov v regióne,“ popýšila sa Mubea. V tejto súvislosti dodala, že spolupracuje so strednými školami v rámci duálneho vzdelávania a študentom vysokých škôl ponúka trainee programy.

Kristián Krempaský, foto: Mubea

Na snímke závod spoločnosti Mubea v Pradiarni.