Aktuality

Nová publikácia o slovensko-poľskom pohraničí môže byť čoskoro na obzore

06_Publikácia_2859_OM_BŠ_KK

Žijeme v unikátnom regióne, kde je na pomerne malom priestore skoncentrované veľké prírodné bohatstvo národných parkov. V Pieninách ide aj o plynulý cezhraničný presah smerom do Poľska – a teda do podtatranského regiónu známeho ako Podhalie. Centrom tohto regiónu nie je nijaké iné mesto ako Nový Targ – náš tradičný partner. V načatom projekte mu Kežmarok sekunduje. Ak žiadosť schvália, vyjde nová fotopublikácia.

 

Cezhraničné vzťahy samospráv na vrchole

Pre poľsko-slovenské pohraničie Severného Spiša snáď ešte neboli viac priaznivé časy ako v tomto období. S poľským partnerským mestom spolupracujeme na úrovni cestovného ruchu dekády. Teraz sa k tomu pridružilo aj nové partnerstvo Európska komunita športu 2024. Úrovní, na ktorých spolupráca prekvitá, je oveľa viac ako kedysi.

V tomto texte informujeme o novej publikácii, na ktorej po schválení žiadosti obe samosprávy budú spolupracovať. Spolu s ňou prichádza i rad propagačných aktivít. Z nich vymenujeme predovšetkým zorganizovanie spoločnej konferencie, tlač spomínanej publikácie, propagáciu projektu na sociálnych sieťach a vytvorenie dokumentárneho filmu. Teraz si povedzme pár slov o tom, čo vlastne publikácia bude obsahovať.

 

Obsah publikácie

Texty plánovanej publikácie budú nazerať na slovensko-poľské pohranične cez optiku národných parkov. Hovoríme tu predovšetkým o Tatranskom národnom parku a Pieninskom národnom parku a o ich prírodnom bohatstve, ktoré je spojivom oboch národov. Publikácia bude tiež za poľskú stranu mapovať aj potenciál Národného parku Gorce.

„Veľmi podobná a často spoločná tradícia (Poľska a Slovenska – pozn. redakcie) bola vybudovaná na základe kontaktu s neobyčajnou prírodou a krajom. Preto sa zrodila myšlienka vytvoriť jedinečnú formu propagácie týchto výnimočných prírodných a geografických oblastí a zdôrazniť význam ich úlohy pri posilňovaní cezhraničnej spoluprác,“ zdôvodňuje ideu text projektového materiálu.

 

Ostatné aktivity

Pripomeňme, že celkový rozpočet vyhradený na projekt ako celok so všetkými nadväzujúcimi aktivitami predstavuje takmer 60-tisíc eur. Takmer 12-tisíc eur poputuje na tento účel z vlastných zdrojov Nového Targu. „Vyššie uvedené črty poľsko-slovenského prihraničného regiónu sú pokladnicou poznania a budú úspešne využité pri realizácii plánovaného projektu,“ konštatuje sa ďalej v materiáloch projektu.

Na záver podotknime, že Kežmarok má v Poľsku okrem Nového Targu ešte niekoľko partnerských miest. V ďalších číslach novín bude reč aj o nich. Najčulejšie vzťahy však udržujeme – prirodzene – s tým najbližším mestom. Zmienený spoločný projekt predstavuje nový iniciatívny krok Kežmarku a Nového Targu vo vzájomnom zbližovaní sa. A aktivity, ktoré z neho vyplynú, budú mať pozitívny presah aj mimo samosprávnej úrovne. V skratke – budú z toho ťažiť i všetky obce kežmarského okresu.

Kristián Krempaský