Aktuality

Ozveny Febiofestu v Iskre každú stredu do 15. mája

FEBIOKK_web

Regionálna časť Medzinárodného filmového festivalu Febiofest sa opäť uskutočňuje aj v kine a filmovom klube Iskra v Kežmarku. Tentoraz počas šiestich klubových stredajších večerov, ktoré sa začali 10. apríla a budú pokračovať do 15. mája pod názvom Ozveny Febiofestu.

 

Okrem distribučných titulov, ktoré sa predstavili na 31. ročníku Febiofestu v Bratislave, v Kežmarku uvidíme aj víťaznú snímku poroty filmových klubov v zložení Nina Šilanová, Ľubomíra Olejárová a Boris Švirloch. Zvláštne uznanie porota udelila maďarsko-slovenskému filmu Vysvetlenie na všetko, ktorý zvíťazil v hlavnej súťaži festivalu. Aj túto snímku ste mohli v apríli vidieť v programe kežmarských Ozvien Febiofestu.

 

Veni vidi vici

Za výstižný kontrast medzi kameramansky dokonalou čistotou obrazu a morálnym úpadkom spoločnosti z vyššej triedy získala Cenu filmových klubov rakúska satirická dráma Veni Vidi Vici. Film podľa poroty originálnym a sarkastickým spôsobom zobrazuje, kam môže zájsť správanie ľudí posadnutých bohatstvom a mocou a znepokojujúco presne odkazuje aj na absurditu našej súčasnosti. Dráma má 86 minút s titulkami a v kežmarskom kine Iskra si ju pozriete 1. mája o 19.00 hod.

 

Ja kapitán

Ja kapitán je epický príbeh dospievajúceho chlapca Seydua, ktorý sa spolu so svojím bratrancom Musou rozhodne opustiť senegalský Dakar a vydať sa na cestu do Európy. Príbeh oboch chlapcov je súčasnou odyseou, v ktorej musia hlavní hrdinovia prekonať rad prekážok. V priebehu svojej cesty sa menia z ľudí na tovar a zvieratá, až sa nakoniec zo Seydua stáva hrdina. V tomto veľkom dobrodružstve, ktoré nás prevedie nebezpečím na púšti i na mori, nejednoznačností a rozporuplností ľudského bytia, sa sny, nádeje a ambície hlavných hrdinov menia na boj o prežitie a nezostáva miesto pre zbožnosť. Taliansku drámu s trvaním 121 minút si môžete v kine Iskra pozrieť 8. mája o 19.00 hod.

 

Samota

Život na drsnom islandskom vidieku nie je pre každého. A už vôbec nie osamote, v takmer úplnom odlúčení od akejkoľvek spoločnosti a vzťahov. Gunnar sa však naň nesťažoval. Na samote v dome, ktorý kedysi postavil ešte jeho starý otec, žil celkom pokojným – a spokojným – životom s kopou zarámovaných fotografií a milovanými koňmi. Teraz sa však chtiac-nechtiac musí odsťahovať – územie, na ktorom dom stojí, bude čoskoro zaplavené kvôli novej priehrade. Vláda ho však aspoň odškodní poriadnym balíkom peňazí, s ktorými môže začať odznova prakticky kdekoľvek. Islandsko-slovenskú koprodukčnú drámu si môžete v Iskre pozrieť 15. mája o 19.00 hod.

Ondrej Miškovič, zdroj: Boris Švirloch, csfd.sk a kinema.sk