Aktuality

Perinbaba a dva svety mala slávnostnú premiéru i v Kežmarku, kde sa natočila jej časť

14_01_Spoločná fotka_Perinbaba

Novinka Perinbaba a dva svety v decembri vypredávala kinosály. Niet sa čo čudovať. Pôvodná Jakubiskova rozprávka z polovice 80. rokov sa v istom zmysle stala národným kultúrnym klenotom. Pozná ju každá generácia, každoročne sa zjavuje na televíznych obrazovkách – obzvlášť počas Štedrého dňa. Pravda, očakávania od Perinbaby 2 boli veľké. Hodnotenie, či nový film aspoň sčasti dosiahol kvality toho prvého, nechajme na expertoch a filmových kritikoch. Je na ich dôkladnom zbilancovaní, či Jakubiskovo dielo, ktorého zavŕšenia sa nedožil, dosahuje niečo zo sily a krásy pôvodného.

A práve jednou z veľkých udalostí decembra nielen na Slovensku, ale i za hranicami bola premiéra novej Perinbaby. V slávnostnom duchu sa snímka odohrala aj 10. decembra v Kežmarku – za účasti hlavného protagonistu Lukáša Frlajsa. V kine Iskra sa v ten deň zišli mnohí komparzisti, ktorí si v diele Juraja Jakubiska zahrali, nechýbal asistent réžie Lukáš Marhefka. Frlajs s Marhefkom sa pred začiatkom premietania krátko rozhovorili a zo zákulisia prípravy novej Perinbaby čo-to prezradili.

Prvý deň natáčania v meste pod Tatrami

Na otázku, ako sa Lukášovi Frlajsovi nakrúcalo v Kežmarku a čo v ňom vtedy zarezonovalo, odpovedal, že zažil mierny stres. Veď išlo predsa o pokračovanie kultovej klasiky. „Ak sa nemýlim, prvý deň natáčania sme mali v Kežmarku. Takže oficiálne aj prvý deň celej Perinbaby,“ zdôraznil úvodom. Priznal, že začiatky natáčania boli pre neho rozpačité. Napriek tomu, že v tom čase mal za sebou už zopár nakrúcaní, cítil sa byť „hodený do vody“.

Frlajs ďalej opísal dojem, ktorému dal prívlastok magický. Bolo to v momente, keď sa točila scéna Perinbabinho sneženia. „Hneď ako povedali klapka, začal padať sneh. Vo výslednom efekte to mimoriadne zafungovalo a pre mňa to bolo čosi úžasné,“ zdôveril sa a zaspomínal si: „Točili sme v okolí Kežmarku a Spišskej Novej Vsi – to sú všetko krásne prostredia. Tie chvíle boli nádherné. Prežil som tu niekoľko týždňov alebo možno aj mesiacov.“ Odhaduje, že do Kežmarku opätovne pricestoval po približne piatich rokoch.

Uvidíme ho viac na filmových plátnach alebo na sociálnych sieťach?

Lukáš Frlajs nevie s určitosťou povedať, či sa po tomto kinematografickom počine jeho kroky vydajú hereckou cestou. „To sa nedá úplne jasne uzavrieť. V podstate až sedem rokov som stále hrával,“ hovorí Frlajs o období natáčania, ktorého počiatky siahajú do roku 2017.

Lukáš Frlajs nevie s určitosťou povedať, či sa po tomto kinematografickom počine jeho kroky vydajú hereckou cestou. „To sa nedá úplne jasne uzavrieť. V podstate až sedem rokov som stále hrával,“ hovorí Frlajs o období natáčania, ktorého počiatky siahajú do roku 2017.

Práca s Jakubiskom

Príhod s hlavnou postavou, ktorá ťahala nitky v pozadí novej Perinbaby, má Frlajs neúrekom. Zdôvodňuje to i skutočnosťou, že postava, ktorú hrá, je takmer neustále na očiach. „Tých príhod je nekonečno, keďže sme strávili spolu celé obdobie nakrúcania. On bol kúzelný v tom, že ho stále niečo vedelo inšpirovať,“ spomína na Jakubiska Lukáš.

„V rámci natáčania sme sa neustále presúvali z jednej lokality do druhej. Raz, keď sme šli autom, naskytol sa nám pohľad na lietajúce vtáky a on v tom momente zavelil, aby sme ihneď zastavili. S dôvetkom, že by si ich rád urýchlene natočil,“ opisuje zážitok s Jakubiskom hlavný protagonista. „Hlava mu pracovala nonstop. Bol to veľký vtipkár a veľmi hravý a milý človek,“ skonštatoval Frlajs.

Pocity po premiérach

V čase, keď sme s Lukášom Flajsom robili rozhovor, bolo tesne po všetkých odohraných premiérach. Vtedy ešte nemal utrasené, ako ich všetky zhodnotiť. „Je to rôzne – presne ako Jakubisko. Veľa ľudí sa čuduje, čo vlastne videli. Niektorí sú z toho nadšení. A je zaujímavé to sledovať,“ zamýšľa sa nad svojimi pocitmi, zatiaľ čo diváci vstupujú do sály kina Iskra. Vzápätí vymenúva poradie premiér: „Prvá zastávka bola v Bratislave, neskôr bola pražská premiéra, kde sme film predstavili českému divákovi. Ďalšie premiéry som absolvoval najprv v Spišskej Novej Vsi a napokon tu v Kežmarku,“ ozrejmil Lukáš a dodal, že sa teší na zaslúžený oddych.

Postrehy asistenta réžie

Pri zmienke Jakubiskovho mena ešte stále doznieva pieta. Skonal na začiatku minulého roka. Pár slov o spolupráci s ním nám povedal aj Lukáš Marhefka, asistent réžie. „Pracovať s pánom Jakubiskom bolo veľmi inšpiratívne,“ chváli si pôsobenie pri natáčaní Marhefka. Podľa neho bol Jakubisko génius. „Napriek tomu sa od neho človek mohol učiť obrovskej pokore,“ poznamenáva.

„To, akým spôsobom premýšľal a dával na plátno myšlienky, ktorými žil, bolo fascinujúce. I v tomto však vynikala jeho skromnosť,“ všíma si povahové črty Juraja Jakubiska Marhefka. „Robil som s viacerými režisérmi, avšak pri Jakubiskovi by som podobných kvalít narátal bezpočet,“ zhodnotil a podotkol, že na prácu s Jakubiskom bude spomínať do konca života.

Kristián Krempaský, foto: Peter Cintula