Aktuality

Plávanie má svoje pevné miesto v komunite športu. Čakajú nás poľsko-slovenské preteky

Snímka z otvorenia vlaňajšej letnej sezóny na mestskom kúpalisku.

V našom meste naplno vrcholia prípravy na širokánsku paletu športových podujatí pre všetkých bez rozdielu. Európska komunita športu 2024 nám v pozadí prináša rad projektov, na ktorých sa Kežmarok bude hrdo podieľať. Jeden z nich nám zabezpečí zorganizovanie plaveckých pretekov v partnerských mestách.

 

Prípravy sa naplno rozbehli

V predošlých vydaniach Noviny Kežmarok obsiahlo informovali o prípravách trojice miest, ktoré ponesú titul Európska komunita športu 2024. V partnerských mestách budeme pod vlajkou komunity organizovať hojný počet športových akcií. A spoločne s Liptovským Mikulášom a Novým Targom sa budeme navzájom navštevovať a zápoliť.

Dvojica miest Kežmarok a Nový Targ sú partnerskými mestami dlhodobo, nielen v rámci komunity športu. Už ku koncu zimy sa zapojili do výzvy Prešovského samosprávneho kraja (PSK), vďaka ktorej môžu získať vyše 22-tisíc eur na zorganizovanie spoločných plaveckých pretekov.

 

Komunita chce ísť príkladom

Spoločné súťaže v plávaní trojica miest Kežmarok, Liptovský Mikuláš a Nový Targ uskutoční už počas nadchádzajúceho leta. Zúčastnia sa na nich športové kluby, združenia, školy či obyčajní obyvatelia. Mestá si uvedomujú dôležitosť veľkého potenciálu komunity športu. Nie je za tým len veľká osveta či propagácia zdravotného štýlu, ale aj skutočnosť, že v tomto smere chceme ukázať príklad mnohým mestám v celej Európe.

„Projekt bude predstavovať dôležitý krok vo vzájomnom využívaní ľudských zdrojov a dostupnej infraštruktúry pri výmene poznatkov a skúseností a pri odovzdávaní vízie Európy bez hraníc mladej generácií,“ píše sa v osnovách projektu zapojeného do výzvy PSK. Text projektu zároveň konštatuje, že vďaka plaveckým aktivitám sa „mladí Poliaci a Slováci budú k sebe správať rovnocenne a budú sa plne rešpektovať“.

 

Ideme vyšliapať nový chodník

V projekte je vytýčený konkrétny míľnik. Mestá Európskej komunity športu 2024 sa v ňom spoločne zaväzujú zorganizovať troje plaveckých pretekov s účasťou približne 50 ľudí do 18 rokov z Kežmarku, Nového Targu a Liptovského Mikuláša. Ďalej vieme, že v každej plaveckej súťaži sa plánuje zúčastniť 20 mladých účastníkov z hostiteľského mesta približne 15 účastníkov zvyšných dvoch z trojice miest.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o obyčajné plavecké preteky. To však len navonok. Vo viacerých smeroch pôjde o prakticko-organizačný samosprávny unikát. „Projekt poskytne príležitosť na medzinárodné zápolenie rovesníkov z Poľska a Slovenska v plávaní, ktoré napriek bohatej infraštruktúre v prihraničnej oblasti doteraz nebolo bežným športom spájajúcim mladých Poliakov a Slovákov,“ znie vystihujúce pozorovanie opísané v časti sprievodného dokumentu.

Kristián Krempaský, foto: Stanislav Joch