Aktuality

Predstavenie partnerských miest Európskej komunity športu 2024: Liptovský Mikuláš

Snímka z oficiálneho predstavenia vlajky Európskej komunity športu 2024 v Liptovskom Mikuláši.

Začala sa jar a v našom meste sa čoraz intenzívnejšie skloňuje titul Európska komunita športu 2024. Redakcia Novín Kežmarok už čitateľov oboznámila s tým, čo pre nás tento významný titul znamená. A aké mnohoraké podujatia sa pod jeho hlavičkou budú diať. V tejto komunite s nami ťahajú za spoločný povraz dve partnerské mestá – Liptovský Mikuláš a Nový Targ. Dnes si prvé menované mesto v krátkosti predstavíme.

 

Liptov žije športom

Rok 2024 bude pre všetky tri mestá vôbec najbohatším rokom na športové podujatia v celej ich doterajšej histórii. Liptovský Mikuláš bude – podobne ako naše mesto – organizovať sériu podujatí, na ktorých budeme mať svoj diel i my. Ako vyplýva z informácií, ktoré liptovskomikulášska hovorkyňa Viktória Čapčíková poskytla pre TASR, mesto „usporiada napríklad hokejový turnaj miest, priateľské zápasy miest vo futbale, basketbalový a volejbalový turnaj, cyklistické preteky či športové dni pre seniorov aj pre ľudí so zdravotným hendikepom“.

V Liptovskom Mikuláši pôsobí mnoho športových klubov, združení, oddielov či organizácii. Za zmienku stojí skutočnosť, že Liptovský Mikuláš hral počas dvoch predošlých sezón najvyššiu slovenskú futbalovú ligu. Mesto popritom – pokiaľ ide striktne o šport – nezabúda v možnostiach športového vyžitia na širokú verejnosť. „Opäť sme potvrdili, že vytvárame skvelé podmienky pre amatérskych aj profesionálnych športovcov,“ uvádza mesto v súvislosti s komunitou športu na svojom webe.

 

Naše kroky povedú pod Západné Tatry

Kroky mnohých Kežmarčanov budú počas tohto roka smerovať do Liptovského Mikuláša veľmi často. Sezóna, počas ktorej sa športové disciplíny a súťaže naplno rozbehnú, je predo dvermi. „Súťažami a podujatiami chceme podporiť aktívny životný štýl, zdravie a spájanie komunít,“ podotkla samospráva.

Pripomeňme, že Liptovský Mikuláš má niečo vyše 30-tisíc obyvateľov – raz toľko ako Kežmarok. Mesto na oblasť športu dlhodobo vynakladá značné prostriedky. Aj preto sme v Kežmarku radi, že práve ono sa stalo našim partnerom v Európskej komunite športu 2024. Liptovský Mikuláš podľa vyjadrenia pre TASR vyzdvihuje skutočnosť, že „ročne vynakladá viac ako 1,5 milióna eur na prevádzku športovej infraštruktúry a podporu športových klubov. Ako prvé slovenské mesto sme podpísali memorandum o spolupráci so Slovenským olympijským a športovým výborom,“ popýšilo sa.

 

Obapolný úžitok

Tak, ako budú mať Liptovskomikulášania osoh z našej bohatej športovej infraštruktúry a podujatí, podobne ho budú mať i Kežmarčania. „Finančnou a projektovou podporou vytvárame podmienky, aby mohlo svoje športové aktivity rozvíjať široké spektrum obyvateľov. Máme bohatú športovú infraštruktúru, ktorú nám môžu závidieť aj väčšie mestá. Budujeme nové športoviská a modernizujeme existujúce,“ zosumarizovala mikulášska radnica. Máme sa teda na čo tešiť.

V ďalšom diele miniseriálu si povieme pár slov aj o ďalšom meste športovej trojice – o poľskom Novom Targu.

Kristián Krempaský