Aktuality

Predstavenie partnerských miest Európskej komunity športu 2024: Nový Targ

23_Nový Targ_EKŠ_2891_BŠ_KK

V druhom diele miniseriálu o mestách, ktoré s nami spoločne ťahajú za jeden povraz v Európskej komunite športu 2024, si predstavíme Nový Targ. Táto poľská samospráva je partnerom Kežmarku dlhodobo – teda aj mimo úrovne komunity športu. V komunite sa naše poľsko-slovenské vzťahy ešte viac utužia. S akými kartami vyrukuje na stôl Nový Targ?

 

Cezhraničný presah

Nový Targ mnohí poznáme ako obdivuhodne rozvinutú a aktívnu malopoľskú samosprávu. Toto mesto už dávno nie je len o tradičných trhoch, ktoré sa stále tešia svojej obľube aj medzi Kežmarčanmi. Nový Targ investuje mnoho prostriedkov do športovej infraštruktúry. Neváhal sa preto stať partnerom Kežmarku a Liptovského Mikuláša v Európskej komunite športu 2024. Svedčí o tom jeho hladko priechodná kandidatúra na tento titul.

Obchodnícke mesto ležiace na sútoku Čierneho a Bieleho Dunajca obýva o niečo menej ako 35-tisíc obyvateľov. Pôsobí v ňom mnoho športových klubov, organizácii a nadšencov športu. Z infraštruktúry môžeme spomenúť moderné športoviská, štadióny, arénu, plaváreň a bujnú sieť cyklochodníkov. V samospráve je možností športového vyžitia dostatok.

 

Európske hry

V Novom Targu bude oproti slovenským partnerom komunity športu organizovanie športových akcií mierne odlišné. Prirodzene to vyplýva aj zo skutočnosti, že ide o iný štát. Všetky športové podujatia sa budú konať pod názvom Európske hry.

Z Kežmarku a Liptovského Mikuláša poputuje za hranice viacero výprav športovcov. Popri oficiálnom názve komunity športu sa trojspolok miest označuje ešte alternatívnym výrazom – Tatranská komunita. Malou zvláštnosťou je, že iba v Poľsku bude Tatranská komunita súťažiť pod hlavičkou Európskych hier. V tomto roku neexistujú významnejšie aktivity, ktoré by propagovali poľsko-slovenské pohraničie tak masívne, ako Európska komunita športu 2024.

 

Utužujeme vzťahy

Ako pred časom informoval poľský portál Podhale24, primátor Nového Targu Grzegorz Watycha zdôraznil vysoký podiel výdavkov na investície do športovej infraštruktúry. Spomenul, že z hľadiska propagácie mesta ako významného strediska športovej a rekreačnej turistiky išlo o dobre minuté prostriedky. Pripomeňme, že v športovej histórii Nového Targu vyniká skutočnosť, že mnoho tamojších rodákov súťažilo na olympijských hrách.

Na záver doplňme, že trojica miest zorganizuje spoločné športové podujatia propagujúce rôzne disciplíny a formy pohybových aktivít. Vítaní sú všetci – od profesionálov cez amatérskych športovcov až po občasných športovcov. Na svoje si prídu i hendikepovaní, prípadne inak znevýhodnení priaznivci športu. A do tretice to bude platiť všade rovnako – i počas Európskych hier v Novom Targu. Na záver miniseriálu pripomíname, že všetky aktivity pod hlavičkou Európskej komunity športu 2024 budeme intenzívne spravodajsky monitorovať.

Kristián Krempaský