Aktuality

Projektové oddelenie mesta Kežmarok ukončilo alebo spustilo počas minulého roka šesť projektov

Opatrovatelky

Samospráva v minulom roku rozbehla prostredníctvom projektového oddelenia projekty vo viacerých oblastiach ako migrácia, športová infraštruktúra či zlepšenie podmienok v meste pre nabíjanie elektromobilov.

 

Migračné výzvy v meste Kežmarok

Cieľom tohto projektu bolo získať nenávratný finančný príspevok na úhradu výdavkov súvisiacich s prílevom cudzincov na územie Slovenskej republiky kvôli vojne na Ukrajine. Príspevok sa podarilo získať od poskytovateľa, ktorým bolo Ministerstvo investícii, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, v požadovanej výške 356 200 eur.

 

Výstavba, modernizácia a rekonštrukcia športovej infraštruktúry

Cieľom tohto projektu je modernizácia a vybavenie zimného štadióna v Kežmarku. Túto dotáciu poskytol Slovenský zväz ľadového hokeja a realizátorom modernizácie a vybavenia sú Verejnoprospešné služby Kežmarok. Dotácia bola poskytnutá vo výške 24 500 eur.

 

Národný projekt Podpora rozvoja a dostupnosti terénnej opatrovateľskej služby

Tento projekt je stále aktuálny a ide v ňom o podporu zriadenia dvadsiatich nových pracovných miest pre opatrovateľky. Na tento úkon bola poskytnutá dotácia vo výške 15-tisíc eur. Poskytovateľom prostriedkov je Implementačná agentúra Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky.

 

Vybudovanie nabíjacej infraštruktúry pre elektrické vozidlá

Mesto Kežmarok ako žiadateľ plánuje vybudovať 26 nabíjacích staníc, čo predstavuje celkovo 52 nabíjacích bodov v jedenástich rôznych lokalitách v troch veľkých oblastiach. Prvou oblasťou sú sídliská, celkovo sa plánuje osadiť na piatich sídliskách 15 nabíjacích staníc s tridsiatimi nabíjacími bodmi a docieliť tak, aby občania mesta nemuseli chodiť nabíjať svoje vozidlá ďaleko od svojich obydlí. Ďalšou oblasťou je historické centrum mesta. Tu sa plánuje osadiť päť nabíjacích staníc s desiatimi nabíjacími bodmi v mestskej pamiatkovej rezervácii. Poslednou skupinou lokalít sú verejne dostupné miesta ako centrum integrovanej starostlivosti, zimný štadión a športová hala, kde sa plánuje osadiť šesť nabíjacích staníc s dvanástimi nabíjacími bodmi, ktoré budú slúžiť nielen občanom žijúcim v blízkosti týchto miest, ale aj ostatným návštevníkom mesta. Cieľom projektu je zabezpečiť bezproblémovú dostupnosť nabíjacích staníc, čo zvýši využívanie vozidiel na alternatívny pohon. Projekt prispeje k rozšíreniu infraštruktúry pre alternatívne pohony, k zlepšeniu verejného zdravia znížením znečistenia ovzdušia a hladiny hluku. Dotácia poskytovaná Ministerstvom hospodárstva Slovenskej republiky bola schválená v plnej požadovanej výške 192 655,14 eur.

 

Pomoc osobám z Ukrajiny

Implementačná agentúra Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR aj v tomto stále prebiehajúcom projekte poskytla príspevok vo výške 3 046 eur na zabezpečenie podpory pri integrácii štátnych príslušníkov tretích krajín odchádzajúcich z Ukrajiny na Slovensko.

 

Knižnica – nádej pre budúcnosť človeka

Cieľom tohto už schváleného projektu je nákup nových kníh do knižničného fondu mestskej knižnice. Fond na podporu umenia poskytol financie vo výške 4 500 eur.

 

Filip Kubáni, foto: Ondrej Miškovič