Aktuality

Rozsiahly potenciál Google máp – a ako súvisí s naším mestom?

14_Google Maps

Pohyb na cestách a skúmanie neznámeho okolia si bez nich často nevieme predstaviť. Stali sa posledným klincom v rakve dnes už zriedkavého používania klasických máp. Vďaka nim dnes štandardné navigácie pôsobia podobne ako ošumelé torzá telefónnych búdok na uliciach. Google mapy menia svet. A otvárajú nové horizonty možností. V nasledujúcich riadkoch sa budeme zamýšľať nad tým, ako ich vieme zužitkovať v prospech Kežmarku.

 

Či chceme, alebo nie, stali sa súčasťou nášho života

Keď sa dnes vydáme na cestu, necháme sa nimi navigovať. Keď sme niekde na výlete, vieme sa s nimi poradiť o tom, kam ísť a čo je hodno navštíviť. Čoraz častejšie si podľa odporúčaní v nich vyberáme podnik, v ktorom sa najeme. S ich pomocou môžeme vidieť, ako vyzerajú zákutia tej-ktorej lokality, z ktorej by sme zábery inak nenašli. A v neposlednom rade sú nám dobrým pomocníkom recenzie, ktoré môžu písať ľudia z celého sveta. Google mapy sú vskutku pozoruhodný nástroj.

Poznáme to – keď si plánujeme výlet, alebo keď sa náhle ocitneme na neznámej ceste, zapíname Google mapy. Vďaka zopár klikom nás pohodlne dovedú do cieľa. Používame ich každý deň, ba ani o tom netušíme. Dnes má smartfón takmer každý. A zapnuté GPS v ňom je vecou rutiny. I vďaka tejto skutočnosti poznáme reálny stav v doprave. A prípadným zápcham alebo nehodám sa vieme oblúkom vyhnúť.

Našu pozornosť pri Google mapách však púta jedna z ich najväčších devíz. Tou je podelenie sa o skúsenosť s celým svetom. Zvyčajne formou recenzií. Avšak nielen nich. V Google mapách sa totiž môžete stať plnohodnotným miestnym sprievodcom. Čo to znamená, si v tomto texte rozoberieme.

 

Aj ty sa môžeš stať miestnym sprievodcom

Kežmarkom sa ročne premelú myriady turistov. Prúdia z iných kútov našej krajiny, od blízkych susedov a prakticky z celého sveta. Prídu, pobudnú u nás a opäť sa vydajú svojou cestou. Ich kroky ťažko vystihnúť. Možno ich ale niekam dobre naviesť.

V posledných rokoch bujnie fenomén sprístupňovania miest, ktoré predtým odpočívali pod rúškom neznáma. Obzvlášť v týchto časoch nabral na obrátkach. Ľudia začali mapám vtláčať novú podobizeň. Razom sa na nich zjavili miesta, o ktorých predtým nikto nevedel, alebo o nich mali povedomie len miestni, prípadne hŕstka ľudí. Odrazu do nich môže zavítať ktosi trebárs i z druhej strany zemegule. Čaro spočíva v tom, že Google mapy môže dnes upravovať široká verejnosť. A aplikácia ich do toho iniciatívne pobáda. A tak sa mnohí z nás stali takzvanými miestnymi sprievodcami.

Tu je potrebná krátka zmienka o tom, ako komunita sprievodcov funguje. Každý, kto má účet v Google a zároveň má aplikáciu Google mapy, sa môže s ostatnými podeliť o svoje zážitky fotografiami, recenziou či zodpovedaním na otázky, ktoré kladú užívatelia, prípadne sama aplikácia. Každý priloží čriepok do mozaiky. Sprievodca však môže dokázať ešte viac.

 

Genezis lokalít vo virtuálnom svete

Pred zhruba desiatimi rokmi sa Google mapy javili o poznanie prázdnejšie ako dnes. Pravda, vtedy zďaleka nemali všetky funkcie, ktoré sú dnes samozrejmosťou. Dnes na mapách vidíme pestrú škálu bodov – od rôznych podnikov, pamätihodností až po rôzne, najmä prírodné zákutia. Hlavne rôzne miesta vo voľnej prírode boli kedysi zahalené tajomstvom.

Širokému okruhu ľudí sa tak stáli známe mnohé miesta, ktoré by sme na turistických zoznamoch hľadali len ťažko. Ak by sme chceli hľadať, kde tento fenomén prepukol, mohli by sme sa pozrieť na početné nórske fjordy, ktoré pomohli spopularizovať práve Google mapy. Tak ďaleko však po príklady chodiť nemusíme. Mnoho zákutí Google sprievodcovia pomohli spropagovať aj v našom okolí.

V tejto súvislosti dodajme, že v programe Google miestni sprievodcovia sa za príspevky zbierajú body a dosahujú úrovne. „Pridajte k miestu hodnotenia, opíšte svoje skúsenosti v recenziách, podeľte sa o fotky a videá, poskytnite užitočné informácie prostredníctvom odpovedí, odpovedzte na otázky o danom mieste, aktualizujte informácie pomocou úprav miesta, pridajte chýbajúce miesta alebo overte informácie skontrolovaním faktov,“ prezentuje sprievodcovstvo spoločnosť.

Body pritom možno dosiahnuť konkrétne za recenzie, hodnotenia, fotky, značky fotiek, videá, odpovede na otázky, overenie faktu či za úpravu alebo pridanie miesta. Na zopár posledných upriamme zreteľ. Pretože tie sú z hľadiska rozvoja máp najpodstatnejšie. Každý môže totižto pridať chýbajúce miesto.

 

Svojou troškou môžeme Kežmarku pomôcť všetci

A tak sa stalo, že v našom meste a jeho okolí Google sprievodcovia popridávali množstvo zaujímavých bodov. Keď si dnes rozklikneme mapu Kežmarku, vidíme, že pribudlo mnoho zákutí, podnikov, prírodných zaujímavostí či niekoľko výhľadov s lavičkami ponúkajúcimi pohľad na prekrásne scenérie. Tie sú dnes pevnou súčasťou odporúčaní máp.

Nech sú tieto riadky povzbudením do obdobných aktivít. Poznáte miesto, o ktorom viete, že by si ho zasluhovalo vidieť viac očí? Môžete ho pridať s presnými súradnicami do máp. Vidíte, že nejaké miesto už na mape je, avšak informácie o ňom nie sú úplné? Môžete ho upraviť, ozvláštniť peknými zábermi. Vidíte miesto, ktoré je označené nesprávnym názvom? Je umiestnené nesprávne? Môžete zasiahnuť a overiť fakty. Miesto sa tak presunie na správnu polohu a bude niesť náležité pomenovanie.

Za zmienku napokon stojí, že takýmto spôsobom môžeme individuálne a ľahko pomôcť cestovnému ruchu v Kežmarku a ukázať turistom miesta, o ktorých by ani netušili. A napokon im dať dôvod navyše sa v našom meste zdržať o čosi viac.

Kristián Krempaský, foto: mark justinecorea/flickr.com