Aktuality

Separovanie šetrí prírodu aj financie mesta

05_Separovanie_2231_OM_BŠ_KK

V Kežmarku sa v minulom roku vynieslo na skládku 4 015 123,40 kilogramov odpadu. Celková hmotnosť odpadov v meste bola 8 026 513,40 kilogramov. Úroveň vytriedenia odpadov v meste tak dosiahla 50,02 percenta.

Najviac sme separovali kovy

Kežmarčania v minulom roku vyseparovali 1 270 488 kilogramov kovov, z tohto čísla bolo 627 671 kilogramov železa, 22 801 kilogramov hliníka či 274 kilogramov olova. V separácii na druhom mieste v Kežmarku skončil papier a lepenka s množstvom 212 349 kilogramov. Sklo sme v minulom roku vyseparovali na úroveň 130 216 kilogramov. Darilo sa nám separovať aj biologicky rozložiteľné odpady, ktorých sme v meste vyseparovali až 1 412 484 kilogramov.

Prečo je dôležité separovať

Poplatky za uloženie odpadu na skládky neustále rastú. Preto je dôležité, aby sa separovalo čo najviac a na skládku išlo čo najmenej. Separovaný zber piatich komodít pokračuje v našom meste aj v roku 2024. „Vyseparovaná časť odpadu končí u spracovateľov druhotných surovín a nevyseparovaná časť na skládke. Výrazne stúpla cena za uloženie odpadu na skládke. Preto je potrebné, aby bola separácia čo najlepšia. Likvidovať odpad je možné niekoľkými spôsobmi, preto by som chcel požiadať občanov, aby ich využívali. Napríklad aj zberný dvor v areáli Verejnoprospešných služieb,“ upozornil František Fecko, vedúci oddelenia rozvoja mesta a výstavby.

Ako separovať

Separovanie je jednoduché, stačí do nádob dávať to, čo tam v skutočnosti patrí. „Do plastov, žltých nádob, patria nápojové fľaše či obaly. Fólie tam nepatria. Do červených nádob patria viacvrstvové kompozitné materiály z mlieka či z džúsov, kovové obaly – železné alebo hliníkové. V prípade, že je niektorá z týchto nádob plná, je možné dávať plasty a kovové obaly spolu,“ povedal Matúš Madeja z oddelenia rozvoja mesta a výstavby. Dodal, že žlté a červené vrecia odvážajú z rodinných domov smetiarskym vozidlom. Nič nekončí na skládke, ale v hale na triedený odpad. Farebné vrecia na separovaný zber si môžu občania vyzdvihnúť na Mestskom úrade v Kežmarku.

Ondrej Miškovič