Aktuality

Volejbalový klub v Kežmarku zastrešuje v tejto sezóne štyri kategórie mladých volejbalistiek

21_02_Volejbal

KV MŠK Oktan Kežmarok v tejto sezóne bojuje v troch ligových súťažiach. Na stretnutia nastupujú kategórie mladších žiačok, starších žiačok a kadetiek. Na výsledky v jednotlivých súťažiach a plánoch do budúcnosti sme sa opýtali predsedu kežmarského klubu Milana Špaka.

Aké kategórie momentálne váš klub zastrešuje?

V klube dlhodobo pracujeme iba s dievčenskými tímami, pretože záujem chlapcov o volejbal v Kežmarku poklesol, a tak nedokážeme naplniť jednotlivé kategórie. Momentálne zastrešujeme prípravku dievčat a kategórie mladších i starších žiačok a kategóriu kadetiek.

Koľko hráčok máte momentálne zaregistrovaných?

Aktuálne máme zaregistrovaných približne 40 dievčat, samozrejme ide o živý proces, podmienkou na účasť v súťažiach je registrácia v systéme Slovenskej volejbalovej federácie.

Aké súťaže tieto kategórie hrávajú?

Okrem prípravky hrajú všetky kategórie ligové súťaže, ktoré sú zastrešené Slovenskou volejbalovou asociáciou. Ide o dlhodobé súťaže, z ktorých na konci budú najlepšie umiestnené tímy bojovať o titul majstra Slovenska v jednotlivých kategóriách.

Ako sa darí jednotlivým tímom v ich súťažiach?

Každá kategória je obmedzená vekom hráčok. To znamená, že obmena kádrov ja výrazná na začiatku každého ročníka a aj v kategórii kadetiek nám momentálne hrávajú dievčatá, ktoré vekovo patria ešte do kategórie starších žiačok. Aj z uvedeného dôvodu sa momentálne nachádzame na nižších priečkach v tabuľkách. Prechod do vyššej kategórie nie je jednoduchý, pretože vo vekovo vyšších kategóriách sa už hrá kvalitnejší volejbal. Veríme však, že po nabraní väčšieho počtu zápasových skúseností budeme postupovať vyššie aj v tabuľkách jednotlivých kategórií.

Aké sú plány pre klub v budúcnosti?

Kežmarský volejbal je dlhodobo známy svojou prácou s mládežou, čo dokazujú mnohé tituly majstra Slovenska v mládežníckych kategóriách. Takisto sa naše odchovankyne presadili aj v seniorských súťažiach na Slovensku a hrali aj významnú úlohu v reprezentácií Slovenska. Výsledkom našej práce s mládežou bolo druhé miesto v extralige žien a druhé miesto v Slovenskom pohári v roku 2016. Aktuálne sa v Kežmarku venujeme už iba spomínanej mládeži, keďže vytvorenie podmienok pre seniorskú kategóriu je pre nás veľmi komplikované. Pretože možnosti vysokoškolského štúdia či pracovné možnosti sú v našom regióne značne obmedzené, väčšina hráčok nám po odohraní mládežníckych kategórií odchádza preč. Našou snahou je prilákať k volejbalu čo najviac adeptiek, pretože sme presvedčení, že šport hrá významnú úlohu pri formovaní mladého človeka. Je pre nás potešením konštatovať, že záujem o volejbal opäť narastá, čo vidíme vo zvýšenom počte detí v kategórii prípravok. Aby sme ale vedeli zabezpečiť aj kvalitný tréningový proces, potrebujeme kvalitné trénerské zázemie, čo je pre nás ďalšia výzva, pretože v dnešnej komerčnej dobe nie je jednoduché zohnať do klubu trénerov, ktorí sa budú venovať volejbalu na úkor svojho voľného času a bez nároku na odmenu. O to viac chcem poďakovať trénerom v našom klube, a to Jane Hajovskej, ktorá sa venuje prípravke, Mirke Muncnerovej, ktorá spoločne s Jindřichom Jochom trénuje mladšie žiačky, a Petrovi Lajdovi s Jozefom Bredom, ktorí trénujú kategóriu starších žiačok aj kadetiek. Bez týchto ľudí by nebolo možné udržať bohatú tradíciu volejbalu v našom meste.

Filip Kubáni, foto: Milan Špak