Aktuality

Výroba viacúčelových kontajnerov v meste: Možno v nich i bývať

17_MobilnéStavby

V meste pôsobí mnoho firiem v oblasti stavebníctva. V pravidelnej rubrike sa pozrieme na jednu z nich, ktorá má v tejto brandži spôsoby vybočujúce z hlavnej línie. Zaoberá sa mobilnými stavbami. A netradičným bývaním.

 

Nové obzory otvorili kontajnery

Za relatívne nedávnym zrodom firmy Mobilné stavby, s. r. o., stojí Kristián Mlynarczyk. Tvrdí, že dlho pred vznikom spoločnosti v roku 2019 sledoval kontajnerové, modulové a mobilné riešenia vo svete. Víziu neskôr – so zozbieraným know-how – preklopil do reality.

„Nápad sa mi veľmi páčil. Videl som v ňom veľmi široké spektrum využiteľnosti – od skladových či kancelárskych priestorov cez obchodné priestory, gastro zariadenia, ako sú bufety alebo zmrzlinárne až po sanitárne alebo obytné kontajnery,“ vysvetlil rozsah vízie Mlynarczyk. „Začínal som ako priekupník. Na Slovensku totiž nebolo toľko firiem, ktoré by ponúkali kontajnery v iných ako len v obyčajných vyhotoveniach, a tak som si našiel na ne dodávateľa v zahraničí,“ opísal počiatok vlastnej výroby.

 

Od vonkajších problémov k nápaditému riešeniu

Firma sa v počiatkoch rozbehla pomerne dobre, avšak jej chod ovplyvnilo niekoľko externých faktorov: problémy s dodávateľmi, nedodržiavanie termínov, uberanie z kvality, zvyšovanie cien a podobne. Spoločnosť sa s nimi vysporiadala po svojom. Začala kontajnery vyrábať sama. Neskôr sa pre majiteľa firmy stali vášňou.

Ako taký kontajner firmy Mobilné stavby vyzerá, možno vidieť na mieste kežmarského geotermálneho vrtu. „Máme prioritu vyrábať a dodávať kontajnery za čo najnižšiu možnú cenu v pomere cena/kvalita. A chceme byť konkurenciou pre zahraničnú výrobu,“ podotkol Mlynarczyk. Tím okolo spoločnosti dnes tvorí takmer 15 ľudí a obsluhuje desiatky zákazníkov ročne.

Kežmarku tak dnes beží výroba kontajnerov takpovediac od piky. Slúžia na rôzne účely. Podľa druhu môžeme menovať kancelárske, skladové, obchodné, sanitárne, gastro či obytné kontajnery. Predovšetkým tie obytné predstavujú mimoriadne zaujímavú alternatívu bývania.

 

Chceme ukázať schodnú cestu mladým rodinám

Mlynarczyk zdôraznil, že jednou z hlavných mét jeho firmy je budovať pre mladých ľudí dostupné alternatívne celoročné bývanie. „Myslím si, že mladí ľudia, ktorí chcú dôstojne žiť a nechcú sa zadlžiť na celý život, môžu siahnuť po našej ponuke,“ dáva do pozornosti.

Zdôraznime, že v dnešnej dobe ľudia siahajú po čoraz odvážnejších riešeniach alternatívneho bývania. Je tomu tak hlavne z ekonomických dôvodov, avšak možno podotknúť, že mnohé z alternatívnych riešení cenovo dostupného bývania sa medzičasom znamenite osvedčili. Kontajnery nevynímajúc.

Kristián Krempaský, foto: Mobilnestavby.sk

Jeden z projektov firmy sa pretavil do viacprvkových kancelárskych kontajnerov.