Aktuality

Novembrové vydanie Novín Kežmarok práve v schránkach

i_6243652

V novembrovom vydaní Novín Kežmarok sa dočítate o týchto témach:

Projekty podporia turizmus i životné prostredie

Podporou troch projektov Kežmarok smeruje k zlepšeniu turizmu na Spiši a hľadí i na dôležitosť životného prostredia v meste. Pri vízii využila samospráva program cezhraničnej spolupráce, európsky fond regionálneho rozvoja a kohézny fond.

Mestská polícia kontrolovala vyhradené miesta pre vozidlá prepravujúce osoby s ťažkým zdravotným postihnutím

V dňoch 20. a 21. októbra 2020 boli príslušníkmi mestskej polície na teritóriu mesta vykonávané preventívno bezpečnostné kontroly, ktoré boli zamerané na rešpektovanie vyhradených miest pre vozidlá prepravujúce osoby s ťažkým zdravotným postihnutím.

Úspešné leto a kreatívna jeseň pod taktovkou umenia

Netradičné miesta prilákali návštevníkov na viaceré kultúrne podujatia v Kežmarku. Umelecký zážitok priniesli vernisáže, výstavy či premietania filmov pod holým nebom. Ako sa kultúra v meste popasuje so vzniknutou situáciou v najbližších dňoch?

Ružou Hviezdoslav spomíname na sto rokov bez Hviezdoslava

Predsedníčka miestneho odboru Matice slovenskej, laureáta Ceny primátora mesta Spišská Nová Ves, našla vyšľachtenú Ružu Hviezdoslav. Dnes si k nej môžeme privoňať a obdivovať jej krásu všetkými zmyslami nielen v Rozáriu Olomouc, ale aj v Kežmarku.

Partnerstvo a spolupráca s európskymi mestami

Mesto Kežmarok má podpísané dohody o spolupráci s desiatimi mestami v rámci Európy. Delegácie z partnerských miest sú v našom meste čestnými hosťami najmä počas festivalu Európske ľudové remeslo, ale naša spolupráca sa sústreďuje i v oblasti športu či umenia. Najaktívnejšie spolupracujeme s našimi najbližšími susedmi, poľským Novým Targom či maďarským Hajdúszobszló.

Duchovia kežmarského hradu

Každé mesto s bohatou históriou je opradené legendami a Kežmarok nie je výnimkou. I dnes ešte vídať v okolí hradu dve panie – Bielu a Čiernu. Povesti sa nám zachovali vďaka Kristiánovi Genersichovi, Alfrédovi Groszovi či Nore Baráthovej.

Tajomstvá hradných depozitárov. Fotografia zo škôlky Karla Weina

Meno Karl Wein (1858 – 1935) asi netreba Kežmarčanom zvlášť predstavovať. Známy podnikateľ patril v histórii nášho mesta k najvýraznejším osobnostiam hospodárskeho života.