Aktuality

Bohatá jeseň kežmarských turistov

Ilustračný obrázok

Tohtoročná jeseň bola skutočne výnimočná, krásne slnečné dni a stabilné počasie priam lákali do prírody. Členovia turistického klubu KST Zlatná Kežmarok využili tieto dni naplno.

Spoznávali sme krásne miesta na Slovensku, ale nemenej dôležitý bol pre nás aj spoločenský kontakt medzi ľuďmi, ktorý nám tak veľmi chýbal v súčasnej pandemickej dobe. Môžeme tak spojiť príjemné s užitočným. Jedna naša členka nazvala prírodu „Boží chrám krásy“ ako nádhernú kulisu, ktorá nás všade obklopuje a my sme jej neoddeliteľnou súčasťou. Je naaranžovaná so všetkou dômyselnosťou, presnosťou a účelnosťou, ale aj pre našu potechu. Nie každý sa azda stotožní s jej poetickým opisom, no príroda nás priamo vyzýva k romantike.

Prosiecka a Kvačianska dolina sa stala naším turistickým cieľom dňa 12. septembra. Obidve doliny sú prepojené zaujímavým okružným náučným chodníkom a je to skutočná turistická lahôdka. Prosiecka dolina je považovaná za jednu z najkrajších dolín na Slovensku najmä pre krasové útvary a pestrosť rastlín. Čitatelia časopisu Krásy Slovenska ju dokonca označili za najkrajšiu dolinu na Slovensku. V hornej časti Kvačianskej doliny v lokalite Oblazy sme navštívili dva drevené vodné kolesové mlyny, ktoré sú technickými pamiatkami. Jednoznačne patrili medzi hlavné lákadlo celej túry. Dolný mlyn s pílou je zreštaurovaný a v prevádzke. Ukrýva expozíciu mlynárskej techniky. S obdivom sme hľadeli na funkčné staré stroje, historické dedičstvo našich predkov.

Turistický výlet na Borovniak v lokalite Ondrejisko 1272 m.n.m., ktorý sa uskutočnil dňa 3. októbra, bol pre nás všetkých milým prekvapením. Zo sedla Besník sme sa vybrali po značenej turistickej trase na najvyšší vrch Slovenského raja Borovniak. Z jeho vrcholu sme videli Slovenský raj s dolinou Hnilca, Kráľovu hoľu, hrebeň Nízkych Tatier, Stolické vrchy a Muránsku planinu. Na cestu späť sme si zvolili smer do Telgártu ku Chmarošskému a Telgártskemu viaduktu. Na záver nechýbalo posedenie pri káve v unikátnej kaviarni priamo v historickom železničnom vagóne.

Naša cesta po stopách histórie viedla 24. októbra na hrady Šariš a Kamenický hrad. V súčasnej dobe sa obidve zrúcaniny hradov pomaly obnovujú a ponúkajú úžasné výhľady nielen na okolité kopce, ale aj na okolité hrady a zrúcaniny, ktoré je dobre vidieť voľným okom. Atmosféra na týchto hradoch a zanietenosť dobrovoľníkov, ktorí sa podieľajú na ich rekonštrukcii, je inšpiratívna. Šarišský hrad je ľahko prístupný z obce Veľký Šariš, zo zrekonštruovanej hlavnej hradnej veže sa nám ponúkli krásne výhľady na región Šariša. Kamenický hrad sa nachádza na dominantnom vápencovom brale nad obcou Kamenica. Pri dobrej viditeľnosti sme z hradného kopca videli Ľubovniansky hrad, Haningovský hrad i  hrad Šariš. Na hrady vedú náučné chodníky so zaujímavými informáciami o prírode a histórii danej lokality.

Dušičkový pochod organizovaný 31. októbra bol pre nás prvý v histórii klubu a získal si nás úžasnou atmosférou večerného pochodu v okolí mesta. Na záver sme si na kežmarských cintorínoch zaspomínali na našich blízkych zosnulých. Minútou ticha sme si uctili pamiatku bývalých členov klubu Milana Chomu a Jozefa Terešáka.

Hoci turistika patrí k odvetviu kolektívnych športov, nemusí vždy znamenať rekordy a vysoké méty. Pre nás sa pohyb v prírode stal osožnou vzpruhou a osviežením. Pri chôdzi zabúdame na vlastné boľačky a vznikajú aj nové priateľstvá. Človek sa niekedy v rozprávaní nezastaví až do cieľa a ani nezbadá, čo všetko náročné prekonal, či zdolal na trase. Myseľ je očistená, údy sladko unavené a na záver odmena v podobe nádherných výhľadov, nezabudnuteľných zážitkov i pocit uspokojenia, že sme v niečom prekonali sami seba. Nás organizátorov tešia spokojné úsmevy účastníkov výletov, ale potešia aj slová vďaky, ktoré od nich dostávame za našu ochotu pracovať bez nároku na odmenu v prospech komunity turistov. Poďakovanie patrí mestu Kežmarok, ktoré nás v roku 2021 podporilo dotáciou na činnosť v sume tisíc eur. Náš príspevok pre mesto budete mať možnosť vidieť až na jar, keď rozkvitnú tulipány v parku pri tanku, ktoré vysadili naše členky v spolupráci z Verejnoprospešné služby Mesta Kežmarok.

Blížia sa najkrajšie sviatky roka- Vianoce. Prajeme preto všetkým občanom mesta pevné zdravie a veríme, že mnohých z vás naše aktivity oslovili a v budúcom roku sa stretneme na turistických chodníčkoch nášho regiónu. Od. 1. januára 2022 vytvárame v rámci klubu sekciu mládeže KST a sekciu vysokohorskej turistiky.

Zuzana Rumlová,

predsedníčka výkonného výboru KST Zlatná Kežmarok