Aktuality

Destinácia Tatry-Spiš-Pieniny hodnotí letnú sezónu

ilustračný obrázok

Letná sezóna priniesla postupné oživenie v domácom cestovnom ruchu. Cestovné obmedzenia motivovali domácich návštevníkov tráviť svoju hlavnú dovolenku na Slovensku.

Mesto Kežmarok je síce malé spišské mesto pod končiarmi Vysokých Tatier, ale jeho historické pamiatky prekračujú hranice regiónu i Slovenska. Je právom označované ako Perla pod Tatrami. V porovnaní s rokom 2020 chýbali v tejto sezóne predovšetkým zahraniční turisti. „Jedným z dôvodov nízkej návštevnosti turistov zo zahraničia boli „covid opatrenia“, na druhej strane vzrástol počet domácich turistov,“ informoval Marek Kollár z Kežmarskej informačnej agentúry. Vzhľadom na pretrvávajúcu pandémiu vírusu COVID-19, neboli očakávania producentov služieb smerom k letnej sezóne príliš optimistické, skôr naopak. Pozitívom je rovnaký záujem o atrakcie v meste a zistenie, že turisti sa do Kežmarku radi vracajú.

Pozitívne hodnotia letnú turistickú sezónu na Kežmarskom hrade. Začiatok letnej sezóny, v mesiacoch máj a jún bol tak ako v predchádzajúcom roku pomalší, následne sa hrad tešil slušnej návštevnosti, v ktorej prevažovali slovenskí návštevníci. Riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintulová oceňuje aj väčšiu disciplinovať a rešpektovanie nastavených opatrení, vďaka ktorým boli návštevníkom k dispozícii aj lektori, ktorí návštevníkov sprevádzali takmer v štandardnom režime. „Počas aktuálnej sezóny 2021 sme zaznamenali prevahu Slovákov, avšak prichádzalo i viac návštevníkov zo zahraničia. Na vrchole rebríčka po Slovákoch nasledovali Česi, Poliaci, Nemci, Maďari a Ukrajinci. Počas leta prichádzali hlavne rodiny s deťmi a mladší návštevníci“ informovala Cintulová. Tak ako na celom území Slovensku, bolo potrebné aj v Kežmarku v závere letnej sezóny akceptovať nastavené opatrenia, ktoré mali vplyv na postupný pokles návštevnosti. Okrem spomínaných faktorov bolo značným negatívom aktuálnej sezóny opätovné zrušenie respektíve odloženie viacerých kultúrnych podujatí, ktoré sa neodmysliteľne spájajú s Kežmarským hradom a sú každoročnou súčasťou letnej turistickej sezóny.

Juraj Buranovský