Aktuality

Festival Európske ľudové remeslo sa presúva na rok 2022

i_5081950

Samospráva chce presunutím festivalu Európskeho ľudového remesla (EĽRO) v Kežmarku ochrániť účinkujúcich, návštevníkov a obyvateľov mesta.

Záujem o remeslá a folklór neutícha. O tom, že EĽRO je jedným z najobľúbenejších letných festivalov, svedčí aj jeho návštevnosť. Počas 29. ročníka v roku 2019 prešlo historickými bránami mesta počas troch dní celkovo 65-tisíc návštevníkov. Šírenie koronavírusu, dlhodobo pozastavené nácviky folklórnych súborov, účasť zahraničných hostí a v neposlednom rade ochrana zdravia návštevníkov i občanov mesta boli dôvody, prečo sa členovia organizačného výboru festivalu rozhodli jubilejný 30. ročník festivalu presunúť na budúci rok.

„Festival EĽRO je o európskom remesle, tradíciách, hudbe, speve a hlavne o ľuďoch. Každoročne v Kežmarku privítame desiatky remeselníkov a umelcov zo zahraničia. Kvôli pretrvávajúcej neistej situácii okolo pandémie a s ňou súvisiacimi obmedzeniami by sme jubilejný ročník nemohli uskutočniť v takom rozsahu a s takou slávou, ako si to zaslúži. Je nám to ľúto, ale naše rozhodnutie EĽRO pre tento rok zrušiť považujeme za nevyhnutné,“ uviedol riaditeľ festival a primátor Kežmarku Ján Ferenčák a dodal: „Kultúra a umenie sú dôležitou súčasťou nášho života. Je to spôsob interakcie s ostatnými a spája celú spoločnosť. Počas leta preto chystáme pre obyvateľov a návštevníkov mesta menšie kultúrne podujatia a promenádne programy.“

Napriek tomu, že EĽRO sa tento rok neuskutoční, na jeho prípravách sa intenzívne pracuje. Okrem novej prehľadnej webovej stránky, na ktorej nájdete všetky podrobné informácie, organizátori plánujú odštartovať tradíciu prezentovania regiónov. Rozšírením areálu o ulicu Dr. Alexandra a uličku Kostolné námestie pri bazilike v Kežmarku vznikne priestor na prezentáciu ďalších 20 stánkov. Do historickej uličky budú návštevníkov lákať dobové scénky pouličného divadla a na historickom trhu bude možné platiť novou menou – Kežmarským dukátom. Organizátori pripúšťajú možné rozšírenie festivalu v roku 2022 o ďalšie dni.

Jubilejný 30. ročník festivalu Európske ľudové remeslo, ktorý bude venovaný všetkým remeselníkom a zručným ľuďom, by sa mal v jeho plnej sláve uskutočniť druhý júlový týždeň 2022 v Kežmarku.

Mgr. Barbora Sosková
oddelenie komunikácie a propagácie