Aktuality

Festival za €uro sa vráti na nádvorie Kežmarského hradu

ilustračný obrázok

Obyvateľom a návštevníkom Kežmarku Festival za €uro pripomenie remeselno-kultúrny charakter vychýreného festivalu Európske ľudové remeslo.

 Záujem o remeslá a folklór neutícha. Nádvorie Kežmarského hradu v sobotu 10. júla 2021 už po druhýkrát ožije jednodňovým podujatím s názvom Festival za €uro. Momentálna situácia podujatia vo veľkom rozsahu zatiaľ nepovoľuje, čo je jeden z dôvodov, prečo sa členovia organizačného výboru festivalu Európske ľudové remeslo (EĽRO) rozhodli jubilejný 30. ročník presunúť na budúci rok.

„Kultúra a umenie sú dôležitou súčasťou nášho života. Je to spôsob interakcie s ostatnými a spája celú spoločnosť. Keďže kvôli pretrvávajúcej neistej situácii okolo pandémie a s ňou súvisiacimi obmedzeniami, by sme jubilejný ročník festivalu EĽRO nemohli uskutočniť v takom rozsahu a s takou slávou, ako si to zaslúži, rozhodli sme sa vrátiť späť jeho komornejšiu verziu,“ priblížil primátor mesta Kežmarok Ján Ferenčák.

Už od deviatej rána v stánkoch na nádvorí svoju prácu a výrobky predstaví niekoľko miestnych a regionálnych remeselníkov. Priestor medzi nádvorím a múzeom bude patriť stredovekej kuchyni, ukážkam hrnčiarskeho remesla, lukostreľbe a ďalším dobovým atrakciám.

V kultúrnom programe od 10.00 hod. vystúpia viaceré folklórne súbory, hudobníci, tanečníci a umelci z Kežmarku a blízkeho okolia. Medzi nimi Podtatranček, Goralik, Letnička, Jánošíček, Maguráčik, Magurák, tanečná formácia Baila Magic Ladies, skupina historického šermu Slovenská turnajová spoločnosť, Sokoliari sv. Bavona či mini disco z populárneho projektu Dorotka z Fidorkova. Podujatie potrvá do 17.00 hod. Nadviaže na neho večerný koncert populárneho speváka Adama Ďuricu so samostatným vstupným.

Cena vstupenky na Festival za €uro je 1 euro. Každý návštevník dostane na ruku náramok, s ktorým môže z hradného nádvoria ľubovolne vychádzať a vchádzať. Povolený počet návštevníkov sa bude odvíjať od aktuálnej pandemickej situácie a od obmedzení súvisiacich so zvýšenými hygienickými opatreniami.

 Mgr. Barbora Sosková

oddelenie komunikácie a propagácie