Aktuality

Jedenásty september. Svetový deň prvej pomoci. Prvá pomoc holými rukami je vždy rovnaká, a pritom stačí na záchranu života.

ilustračný obrázok

Viete, čo robiť v prípade, že budete musieť poskytnúť prvú pomoc? Primár oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku, člen skupiny AGEL, MUDr. Serhiy Rak uvádza základy poskytovania prvej pomoci. Záchranca by mal predovšetkým podaním prvej pomoci vedieť zhodnotiť situáciu, kedy musí dbať aj o vlastnú bezpečnosť.

„Osvojenie si zásad prvej pomoci je pre každého z nás dôležité. Nikdy nevieme, kedy sa môžeme ocitnúť v situácii, ktorá ohrozí náš život. Princíp prvej pomoci spočíva najmä v tom, že ju poskytnúť chceme, pretože každá pomoc je lepšia ako žiadna. V mnohých prípadoch ani nie je dôležité, či prvú pomoc poskytuje laik alebo zdravotník. Prvá pomoc holými rukami je vždy rovnaká, a pritom stačí na to, aby sme človeku zachránili život,“ hovorí primár oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny kežmarskej nemocnice MUDr. Serhiy Rak.

„Záchranca by mal pred podaním prvej pomoci myslieť na vlastnú bezpečnosť a overiť si okolité podmienky. V prvom rade je potrebné v bezpečnom prostredí volať na tiesňové telefónne číslo 112 alebo 155 a súčasne zisťovať stav základných životných funkcií,  teda vedomie a dýchanie. Zaklonením hlavy uvoľníme priechodnosť dýchacích ciest zachraňovaného. Najčastejšie stavy, ktoré priamo ohrozujú život človeka je zastavenie dýchania, zastavenie krvného obehu, veľké vonkajšie krvácania, bezvedomie a šok. Uvedomujeme si, že pre mnohých mimo zdravotníctva je predstava takejto situácie neštandardná a stresujúca. Napriek tomu je potrebné myslieť na to, že pri prvej pomoci niekedy zohrávajú úlohu sekundy. Jej poskytnutie tak môže bezprostredne zachrániť život,“ apeluje primár OAIM MUDr. Serhiy Rak. On sám má skúsenosti aj s prvou pomocou mimo nemocnice. „Podávanie prvej pomoci mimo práce sa mi stalo viackrát. V mojom prípade sa postup od zaužívaných praktík na oddelení či RLP (rýchlej lekárskej pomoci) nelíšil, no bolo to bez pomôcok a liekov, na ktoré sme v práci zvyknutí,“ dodáva o svojich skúsenostiach primár oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny, MUDr. Serhiy Rak.

Aké sú teda základy prvej pomoci?

Krok za krokom ako podať prvú pomoc

  1. vytvorenie bezpečného prostredia pre záchrancu a zachraňovaného a zhodnotenie situácie bez ohrozenia vlastného života
  2. oslovenie zachraňovaného – zistenie stavu vedomia, resp. jeho ťažkostí, ak je pri vedomí
  3. volanie o pomoc na okoloidúcich svedkov
  4. uvoľnenie priechodnosti dýchacích ciest zachraňovaného zaklonením hlavy a miernym predsunutím sánky – pravidelná kontrola dýchania
  5. zavolanie na tiesňové telefónne číslo 112 alebo 155
  6. poskytnutie resuscitácie – opakovaných 30 stlačení hrudníka a 2 vdychy
  7. po príchode špecializovanej pomoci odovzdanie postihnutého pracovníkov záchranného systému
  8. prvá pomoc nie je o vzdelaní a zručnosti, ale o ochote, vôli a pripravenosti pomôcť
  9. strach, obavy a nečinnosť znižujú šancu resuscitovaného na prežitie
  10. akákoľvek prvá pomoc je lepšia ako žiadna, rozhoduje každá sekunda

 

 

 

Informácie poskytla Mgr. Martina Pavliková

Hovorkyňa skupiny AGEL SK