Aktuality

Na odbúranie trémy pomáha vystupovanie a sebadôvera

ilustračný obrázok

Trému znásobujú predchádzajúce neúspechy, negatívne poznámky, kritika okolia, prehnané nároky, prílišná zodpovednosť, snaha uspieť za každú cenu a iné. Ako sa správne postaviť strachu z vystupovania a ako na trému pripraviť svoje deti?

Každé dieťa je individuálne. Poznáme ľudí vo svojom okolí, ktorí odmalička nemali problém s vystupovaním a rečnením, iní zase nie sú stotožnení s prezentáciou pred publikom aj napriek životným skúsenostiam a odžitým rokom. „Odhodiť zábrany, zmierniť trému, naučiť sa byť presvedčivý a sebavedomejší a hlavne, nerozprávať len tak do vetra, ale premýšľať nad tým, čo a ako chcem povedať, či už ide o umelecký prednes, alebo verejnú diskusiu  je jedným z cieľov , ktoré učíme na literárno-dramatickom a audiovizuálnom odbore. Existuje množstvo cvičení, zmiernenie trémy sa učíme cez správne dýchanie, rolové hry, prostredníctvom odbúrania stresových faktorov a uvoľňovacích techník, no predovšetkým, poznávaním dieťaťa po osobnostnej stránke a venovaním mu dostatočného času na spoznávanie samého seba,“  hovorí zo skúsenosti Patrícia Demeterová, učiteľka literárno-dramatického a audiovizuálneho odboru Základnej umeleckej školy Antona Cígera v Kežmarku.

Je niekoľko spôsobov ako trému prekonať. Niekomu pomáha vybitie emócií strachu cez fyzické cvičenie, buď silové, alebo uvoľňovacie, napríklad ako joga či pilates. Niekomu stačí úprimné objatie a povzbudivé slová. Tréma je znakom toho, že nám na našom výkone záleží a nechceme pochybiť. Pochybenie nie je cieľom úspechu, ale životných skúsenosti. Bez chýb a poučení sa nevieme posunúť v živote ďalej a práve to sa snažíme učiť aj našich žiakov. „Čo sa týka spôsobov ako prekonať trému, napríklad pred každým vystúpením deti vedieme k uvedomeniu si aktuálneho stavu mysle, rozhýbania tela a bránice cez dychové a artikulačné cvičenia. Dôležitý je predovšetkým postoj, že akokoľvek to dopadne, vedomie vlastnej sily a odvahy vystúpiť pred inými je už víťazstvo samým o sebe,“ povedala Demeterová, ktorá napriek skúsenostiam s trémou bojuje. „Ako náhle vystúpim pre obecenstvo, tréma často krát opadne. Snažím sa si pred moderovaním či iným vystúpením pozrieť zloženie publika, nájsť si podvedome sympatické tváre, nastaviť sa na pozitívnu, v mojom prípade usmievavú frekvenciu,“ hovorí svoj návod Patrícia.

Neprekonateľný strach z niečoho hraničiaci až s úzkosťou určite treba riešiť návštevou odborníkov. Hlavne deti sa učia rýchlo a odbúrajú strach tým, že skúšajú. Či už je to v športe, alebo v umení. „Preto tvrdím, že v rannom štádiu detstva je potrebné deti konštruktívne a hlavne úprimne chváliť, ak pracujú so svojim strachom a obavami, zbytočne ich nehaniť. Detská psychika sa vyvíja od názorov dospelých, preto odporúčam byť k svojim deťom vľúdny a vnímavý. O ich pocitoch, strachoch či túžbach sa rozprávať, hlavne na to nezabúdať ani keď prejdú do adolescentného obdobia. Sme vďační, že naši žiaci môžu spolupracovať na rôznych akciách organizovaných mestom Kežmarok.“ zakončuje pedagogička Demeterová.

Ondrej Miškovič, foto: Archív KTV