Aktuality

Pandémia a jej dopad na ekonomiku

ilustračný obrázok

Na tému stavu ekonomiky pred a počas pandémie sme sa rozprávali s Kežmarčankou a čerstvou absolventkou doktorandského štúdia Ing. Máriou Vráblikovou, PhD.

Druhý rok pandémie. Čo to znamenalo pre ekonomiku?

Pandémia COVID-19 bude mať na svetovú ekonomiku ešte väčší dopad ako nedávna hypotekárna kríza. Je to spojené s poklesom ekonomického rastu, s defláciou, so zvýšením nedobrovoľnej nezamestnanosti a so zmenou štruktúry niektorých odvetví. Zároveň však majú podnikatelia možnosť inovovať a zmeniť zaužívané postupy, ktoré nefungovali predtým. Práve inovácie odlišujú aktívnych podnikateľov od pasívnych. Takisto nastala zmena aj na strane zamestnancov v podobe zvýšenia nárokov na využívanie IT.

Ktoré odvetvia pandémia zasiahla najviac?

Pandémia COVID-19 zasiahla najviac kreatívnu ekonomiku, môže dôjsť k zmene štruktúry kreatívnych odvetví. Lockdown spôsobil, že  boli zakázané hromadné podujatia, čo sa dotklo hlavne kultúrnych odvetví, a to vo forme zhoršenia finančnej situácie a zvýšenia nezamestnanosti. Ministerstvo kultúry zverejnili aj výzvu, na základe ktorej mohli tieto podniky získať štátnu dotáciu. Kreatívne odvetvia zaoberajúce sa dizajnom a architektúrou lockdown výrazne neovplyvnil. Môžu byť však ovplyvnené nepriamo, ak by sa kvôli pandémii zvýšila nezamestnanosť a znížila životná úroveň obyvateľstva. Vtedy by mohol klesnúť dopyt po týchto službách, keďže nepatria k produktom základnej spotreby. Podobne zasiahla koronakríza aj niektoré odvetvia cestovného ruchu, napríklad kultúrny a kongresový.

Ktorým odvetviam pandémia pomohla?

Pandémia určite pomohla farmaceutickému priemyslu, výrobcom zdravotníckych pomôcok a takisto aj vývoju v oblasti IT kvôli zvýšenej potrebe videokonferencií, dištančnej výučbe, e-shopov a podobne. Ako príklad môžem uviesť zvýšený dopyt po kvalitných notebookoch, ktoré sa začiatkom roka stali nedostatkovým tovarom v kamenných obchodoch. Kvôli tráveniu času doma sa takisto zvýšil dopyt po stavebných a rekonštrukčných službách  a záhradníckych potrebách. V rámci cestovného ruchu vzrastie záujem o domáci zdravotný a rekreačný cestovný ruch, prípadne o nové formy individuálneho cestovného ruchu  (napríklad dobrodružný cestovný ruch alebo  urbex – Urban Exploration, respektíve prieskum opustených budov).

Ondrej Miškovič