Aktuality

ÚVODNÍK NOVÍN KEŽMAROK LETO 2021: Začína sa letná turistická sezóna

ilustračný obrázok

Letná turistická sezóna v Kežmarku začína tohto roku menej tradične a o poznanie neskôr. Niet divu, pandémia ktorá sa prehnala svetom ovplyvnila naozaj mnohé. Nie len mobilitu ľudí, služby v cestovnom ruchu, ale podľa mojej mienky aj klímu. Celosvetovo aplikované obmedzenia spôsobili, že ľudia sa presúvali oveľa menej. Výrazne redukované boli všetky druhy dopravy, jazdilo, plavilo a lietalo sa menej, alebo vôbec. Emisie sa znížili, otepľovanie sa pozastavilo. A tak tu máme prechod počasia z jari do leta taký, aký si pamätáme z nášho detstva. Neskorší. Dozvuky druhej vlny šírenia koronavírusu nás taktiež trápili ešte začiatkom mája. Nikto nevedel kedy sa to skončí, a tak sa tradičné slávnostné otvorenie letnej turistickej sezóny, vo formáte ako si to pamätáme pred rokom 2020, neuskutočnilo.

Nástup letnej sezóny je teda pomalší, pokojnejší a plynulejší, naviazaný na centrálne riadenie protipandemických opatrení. Dobrou správou ale je, že postupne zrejme bude možné uvoľniť skoro všetko. Pre mesto významné podujatie, akým je festival Európske ľudové remeslo síce nebude ani v tomto roku a 30. ročník odložíme už po druhýkrát, ale nejaké menšie formy kultúrnych vystúpení sa určite uskutočnia. Letné kúpalisko bude znovu plniť svoju určenú úlohu a v júli privíta malých i veľkých, starších aj mladších Kežmarčanov. Sektor gastronómie – hotely, reštaurácie aj služby pomaly precitajú z pandemickej letargie. Je obdivuhodné, že nielen oni, ale aj všetci Kežmarčania nachádzajú dostatok síl na to, aby sa opätovne v plnom rozsahu, s energiou a úsmevom na tvárach stretávali. Vítali tak v meste všetkých jeho obyvateľov i návštevníkov, veď na to máme na to predpoklady.

Územie pod Tatrami obývajú Kežmarčania už takmer osemsto rokov a preskákali si už naozaj všeličím a my sme ich hrdí synovia a dcéry. Opäť sa mestom nesie radostný smiech detí, ktoré sa bezstarostne zabávajú pri fontáne a v parkoch. V kaviarňach a reštauráciách opäť kvitne sociálny kontakt mladých ľudí. S veľkou radosťou vidím, že aj naši seniori si užívajú príchod leta a možnosť vyjsť von a pozhovárať sa s priateľmi. Zdá sa mi, že sú ľudia k sebe takí pozornejší, lepší a milší.

Chýbali sme si navzájom. Prišli sme na to, že nie všetko čo sme si mysleli, je samozrejmosťou. Tak si teda poďme všetci spolu užiť leto, teplo a slnko. Pre všetkých je pripravené autokino, športoviská, podujatia na hrade, koncerty na malom a veľkom pódiu, kúpalisko, cyklistické a turistické trasy ale aj miesta, kde sa vieme občerstviť a odpočinúť si. Spoločne privítajme turistov, príbuzných a priateľov, ktorí prídu na návštevu. Ukážme im naše krásne mesto, jeho skvelých obyvateľov a prírodno – kultúrne a historické dedičstvo. Samozrejme, trošku sa aj naďalej chráňme. Seba a svoje okolie. Všetci už predsa vieme ako na to. Predovšetkým však si poďme užívať leto, tešiť sa zo života, rodín a priateľov. Veď letná sezóna nakoniec predsa len začala a zdá sa, že bude taká ako má byť.

Ing. Karol Gurka,

viceprimátor mesta