Aktuality

Rekonštrukcia športovísk v dôležitom roku pre kežmarský šport

18

Prestížne ocenenie European Town of Sport 2022 v kategórii do 25-tisíc obyvateľov mestu udelila hodnotiaca komisia ACES Europe pri Európskej únii v Bruseli. V roku 2022 tak mesto ponesie titul a musí sa popasovať i s rekonštrukciami športovísk.

Kežmarok úspešne obhájil svoju kandidatúru. O oficiálnom výsledku rozhodnutia komisie samosprávu informoval prezident ACES Europe Gian Francesco Lupattelli vo svojom gratulačnom liste.

„Je to pre nás veľká pocta a zároveň aj impulz, aby Kežmarok, mesto s bohatou športovou históriou, vytváralo čo najlepšie podmienky pre rekreačný a výkonnostný šport. Ako nositeľ titulu Európske mesto športu máme v pláne rozšíriť aktivity zamerané na šport pre všetkých. Okrem už existujúcich každoročných športových podujatí, ktorých prípravu ešte viac zintenzívnime, spestríme ponuku celomestských športových podujatí pre verejnosť všetkých vekových kategóriií, vrátane zdravotne znevýhodnených občanov. K tomu chceme pridať organizáciu podujatí so zameraním na zdravý životný štýl,” reagoval na víťazstvo primátor Ján Ferenčák.

V uplynulom roku sa zrealizovalo oplotenie okolo futbalového štadióna, ktoré z časti zasahuje až k zimnému štadiónu. Samospráva naďalej plánuje projekt nového futbalového štadióna. Ten by mal byť dokončený v roku 2022 alebo až nasledujúci rok v odhadovanej výške viac ako tri milióny eur.

Aréna Kežmarok

Aréna Kežmarok má v súčasnosti kapacitu hľadiska pre 1 619 sediacich divákov. Je kompletne ozvučený a po komplexnej rekonštrukcii bude aj plne klimatizovaný. Rozmery ľadovej plochy sú podľa kanadského vzoru, teda 61 x 26 metrov, ľadová plocha spĺňa všetky kritériá pre organizáciu majstrovských hokejových stretnutí. Šatne sú vybavené moderným nábytkom, sprchami, toaletami a klimatizáciou. Zázemie tvoria dve šatne pre organizáciu hokejových zápasov, šatňa pre rozhodcov, ošetrovňa a šatňa pre verejnosť, ktorá sa využíva pri verejnom korčuľovaní.

Zimný štadión poskytuje priestor pre dva hokejové kluby, ktoré v súčasnosti pôsobia v meste, pre tréningovú a zápasovú činnosť ich mládežníckych mužstiev a dospelých. Štadión využívajú aj základné a materské školy, Centrum voľného času a MŠK Kežmarok. Veľký záujem o hranie hokeja je zo strany neregistrovaných hokejistov. Zimný štadión je prístupný verejnosti prostredníctvom verejného korčuľovania, ktoré sa koná cez pracovné dni jednu hodinu, cez víkend jednu hodinu pre deti do 12 rokov a následne dve hodiny pre širokú verejnosť, ak to dovoľujú pandemické opatrenia.

„Samostatnou kapitolou je zimný štadión, ktorý v súčasnosti potrebuje naplniť nábytkom predovšetkým šatne. Budúci rok sa plánujú Majstrovstvá Slovenska do 18 rokov v Spišskej Novej Vsi, kde ku nám na celý týždeň príde trénovať delegácia,“ priblížil plány primátor mesta Ján Ferenčák.

Mestská športová hala Vlada Jančeka, Kežmarok

Kapacita tribúny je 350 sedadiel. Nad tribúnou sa nachádza miestnosť na ozvučenie haly a komentátorské stanovisko. Rozmery samotnej hracej plochy sú 34,70 x 20,60 metrov. Drevená športová podlaha od dánskej firmy JUNKERS Sylva Sport – buk tlakom sušený je celoplošne odpružená a spĺňa najvyššie kritériá pre všetky druhy halových športov. Šatne a hygienické zariadenia sú delené zvlášť pre športovcov, trénerov i rozhodcov. V hale je osadená časomiera, ktorá spĺňa požiadavky pre všetky kolektívne halové športy.

Mestská športová hala Vlada Jančeka poskytuje priestor pre rôzne športové sústredenia vo volejbale, basketbale, futsale, halovom futbale, hádzanej. Svojimi parametrami spĺňa normy a pravidlá pre usporiadanie majstrovských súťaží na národnej úrovni v uvedených športoch. Malá telocvičňa je vybavená zrkadlovou stenou a poskytuje priestor pre komfortné cvičenie pre aerobik, jogu, power-jogu či taebo.

V mestskej športovej hale nachádzajú tri časti: veľká športová hala – úplne využitá hlavne volejbalom a basketbalom, ako jediná spĺňa technické kritéria pre organizáciu zápasov týchto dvoch športov. Malá telocvičňa – slúži hlavne stolnému tenisu, lyžovaniu, cyklistike a karate. Zrkadlová hala patrí športovým klubom, ale hlavne folklórnemu súboru Magura.

Športovú halu využívajú v dopoludňajších hodinách stredné školy, policajný zbor, v popoludňajších hodinách je využívaná na tréningy jednotlivých športových klubov cez pracovné dni. Cez víkend sa hala využíva hlavne na zápasy. Obsadenosť veľkej telocvični bola 36 percent, malej telocvični 10 percent a zrkadlovej haly 15 percent za rok 2019.

Jej rekonštrukcia dostala zelenú s podporou ministerstva školstva. Opravy sa týkajú tretej telocvične. Zo strany mesta sa je snaha celú halu zatepliť.

Futbalovo – atletický štadión F1 (ul. Trhovište)

Kapacita krytej tribúny je 350 miest na sedenie, nekrytej tribúny 1000 miest, čiastočne na sedenie. Nad tribúnou sa nachádza miestnosť na ozvučenie štadióna a komentátorské stanovisko. Tribúna je postavená so šatňami, kabínou pre rozhodcov a priestorov pre VIP. Rozmery samotnej hracej plochy sú 105 x 65 metrov. Atletická dráha je štvorprúdová so šesť prúdovou rovinkou so škvarovým povrchom. Štadión sa využíva na činnosť školského, mládežníckeho futbalu a futbalového klubu, školskú  a výkonnostnú atletiku, komerčné využitie hracích plôch a rekreačný futbal, športové a spoločenské podujatia organizované mestom. V zimnom období je atletická dráha upravená frézou pre bežecké lyžovanie.

Ondrej Miškovič