Aktuality

Kežmarská nemocnica eviduje zvýšený počet zranení v súvislosti s letnými aktivitami

1. Nemocnica Kežmarok

Zdravotníci z Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra Kežmarok n. o., člen skupiny AGEL sa v súčasnom prázdninovom období stretávajú so zvýšeným počtom „letných“ úrazov. Dôsledky pádov z kolobežky sa stávajú bežnou súčasťou ošetrovania chirurgickej ambulantnej starostlivosti. Úrazy, ktoré sa často vyskytujú počas letných mesiacov, zahŕňajú rôzne pády pri športových aktivitách.

 Aj chirurgická ambulancia kežmarskej nemocnice eviduje viac úrazov vyskytujúcich sa v letnom období. „Prázdniny každoročne prinášajú zranenia, ktoré súvisia s letnými aktivitami. V súčasnosti evidujeme vyšší výskyt úrazov v súvislosti s pádmi na kolobežke, ktorých používanie sa v poslednej dobe stalo pomerne populárnym. Okrem úrazov zapríčinených kolobežkou sa stretávame s bežnými zraneniami pádov z bicykla, kolieskových korčúľ či trampolín,“ informuje MUDr. Lýdia Wikarská, chirurgička, primárka centrálnych operačných sál a námestníčka riaditeľa pre liečebno-preventívnu starostlivosť kežmarskej nemocnice.

Zdravotníci sa stretli aj s ojedinelými prípadmi zranení, ktoré si ľudia domov priniesli z letnej dovolenky pri mori. „Tento rok a po minulé roky sme sa už zaoberali aj s odstraňovaním tŕňov morského ježka z nôh či ošetrením od popŕhlenia medúzou. V každom prípade je dôležitá dostatočná prevencia a ochrana voči možným úrazom, a to nosením ochrannej prilby pri bicyklovaní a vhodnej obuvi pri turistike. Používanie krémov s dostatočným faktorom a ochrana hlavy je dôležitá pri horúčavách na dovolenkách v zahraničných destináciách. Nesmierne dôležité je aj dodržiavanie dostatočného pitného režimu, aby sa predchádzalo dehydratácii. Apelujeme aj na dostatočnú obozretnosť v prípade turistiky a dovolenky na horách, kde je potrebné zohľadniť vlastné možnosti a dbať na opatrnosť voči sebe a ostatným,“ dopĺňa námestníčka pre liečebno-preventívnu starostlivosť MUDr. Lýdia Wikarská.

hovorca@agelsk.sk

+421 911 169 377