Aktuality

Mesto bude patriť veteránom na dvoch kolesách

011

V júni Spiš čaká 25. ročník Medzinárodného zrazu historických skútrov, ktorý každý rok organizuje Skúter klub Čezeta so sídlom v Brne. František Hamrák, jeden z členov klubu nám povedal viac o 25. medzinárodnom zraze historických skútrov Spiš 2023.

Podujatie je v strednej Európe dobre známe

Zrazy historických skútrov sa organizujú predovšetkým v Českej republike. V Česku sa nachádza zároveň najväčšia skupina skútristov – veteránov. Na Slovensku sa zraz koná tretí raz. V tomto roku si František Hamrák zobral na starosť, aby zraz zorganizoval on. „Zraz sa predtým na Slovensku konal raz pri Prievidzi a raz som ho zorganizoval ja. Bolo to v roku 2016 na Spiši. V tom čase bol oň veľký záujem, mal najväčšie hodnotenie v histórii a bol záujem prísť na Spiš aj tretíkrát,“ spomína František Hamrák. Kvôli pandémii sme ho museli dvakrát prerušiť, ale tohto roku sa už určite uskutoční,“ dodáva s nadšením. Hlavným cieľom podujatia je predstavenie historických vozidiel a skutočnosti, že sa táto tradícia stále udržiava.

Trasa historických skútrov povedie Kežmarkom

Zraz potrvá od 8. do 11. júna. Na prvý deň je naplánovaný príchod účastníkov a ubytovanie v osade Podlesok. „V piatok začneme trasu spoločnou spanilou jazdou na Spiš. Prvou zastávkou bude Spišská Nová Ves Potom budeme mať obed a ďalším bodom našej trasy budú Markušovce a Kaštieľ a letohrádok Dardanely, kde sa nachádza expozícia ľudových nástrojov. Z tohto miesta budeme pokračovať cez Levoču a naspäť cez Spišský Štvrtok späť do Podlesku, kde deň zakončíme. V sobotu ráno vyštartujeme smerom na Kežmarok, kde bude sprievodný program a obed,“ prezradil František Hamrák zo zákulisia podujatia a dodal a pokračoval: „Chcem aby si návštevníci naše stroje mali možnosť prehliadnuť a prípadne sa s nimi aj odfotiť pre potešenie ostatných. Sú to historické stroje v pôvodnom stave, avšak mnoho strojov je renovovaných. Podstatné je, že každý stroj, ktorý sa na podujatí ukáže, je pojazdný.“ V Kežmarku si skútre návštevníci budú môcť pozrieť v sobotu 10. júna v čase od 9.30 do 14.00. Účastníci tohtoročného podujatia pricestujú až zo štyroch krajín – Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska.

Sprievod sa po programe v Kežmarku odoberie cez Spišskú Belú do Tatranskej Lomnice, kde budú mať účastníci prestávku pri kabínkovej lanovke a po nej sa vrátia späť do osady Podlesok. V stredisku ich čaká kultúrny program, počas ktorého vystúpi country kapela a súčasťou bude aj tombola. V nedeľu po raňajkách bude akcia ukončená spoločnou rozlúčkou a odjazdom.

Kristián Krempaský