Aktuality

Mesto pripravené pomáhať seniorom

S pribúdajúcim vekom ľudí sa znižuje sebestačnosť a čoraz viac ľudí potrebuje pomoc.

 

Len málo ľudí v seniorskom veku uprednostňuje domov dôchodcov, väčšina si vyberie, pokiaľ im to zdravotný stav dovoľuje, zostať v domácom prostredí. Najbližší rodinní príslušníci pracujú a nemôžu zabezpečovať starostlivosť o svojho starkého, či starkú. Vtedy je možné požiadať mesto o zabezpečenie opatrovateľskej služby.

 

Ako vybaviť poskytovanie sociálnej služby v meste Kežmarok?

Občan s trvalým pobytom, ktorý má záujem o takúto službu musí byť odkázaný na sociálnu službu. Na základe žiadateľom predložených podkladov mesto vykoná sociálnu posudkovú činnosť a zdravotnú posudkovú činnosť, ktorej výsledkom je rozhodnutie o odkázanosti na opatrovateľskú službu, pričom je zaradený do jedného zo šiestich stupňov odkázanosti. Aby mal nárok na opatrovateľskú službu, musí dosiahnuť minimálne druhý stupeň odkázanosti na sociálnu službu. Ak je teda záujemca podľa vydaného rozhodnutia odkázaný na opatrovateľskú službu, podá písomnú žiadosť o zabezpečenie opatrovateľskej služby na sociálnom oddelení. Úkony, ktoré si žiadateľ vyberie budú uvedené v zmluve. Opatrovateľky sa o klientov starajú priamo u nich doma, pomáhajú pri bežných životných úkonoch ako napríklad pri hygiene, obliekaní, stravovaní, zabezpečujú nakupovanie, sprevádzajú seniorov k lekárom, zabezpečujú lieky, prípadne aj dohľad.

 

Ako prebieha starostlivosť o seniorov?

Na opatrovateľskú službu momentálne nie je žiaden zoznam čakateľov, služba sa začína poskytovať v najbližších možných termínoch podľa dohody so záujemcom o opatrovateľskú službu. Úhrada za jednu hodinu opatrovateľskej služby je vo výške 1,80 eura, pričom táto výška úhrady ostala od roku 2020 nezmenená. Opatrovateľská služba sa vykonáva v domácnosti klienta od 7.00 do 15.00 hod..

Výhody sociálnej služby poskytovanej občanom

Terénna forma sociálnej služby v domácom prostredí je efektívnou na zotrvanie odkázaných ľudí v prirodzenom domácom prostredí, čím sa znižuje dopyt po inštitucionálnej starostlivosti. Táto forma pomoci občanom má aj ďalšie pozitívne sociálnej aspekty. Umožňuje rodinným príslušníkom zostať v zamestnaní, potláča sa osamelosť a sociálne vylúčenie opatrovaného, klientom sa dostáva psychickej podpory, pocitu istoty a zachováva sa ich intimita. Samotným rodinám sa uľahčí život v domácom prostredí pri zvládaní nepriaznivého stavu opatrovaného, pretože o ich člena rodiny je postarané.

Mária Gibľáková, koordinátorka opatrovateľskej služby