Aktuality

Ovocie zo stromov poskytne v lete tieň a zdravú úrodu na jeseň

sadenie

V Kežmarku pribudol mladučký sad rôznych starých vzácnych odrôd ovocných stromov a kríkov.

Prvý strom kežmarského sadu bol vysadený 7. novembra primátorom mesta Jánom Ferenčákom. Sad mesto vysadilo v spolupráci s občianskym združením Živica. To poskytlo stromy i sadenice ovocných odrôd. Mesto v tomto projekte poskytlo pozemok neďalekého Kaufland Parku.

Sad v Kežmarku je súčasťou väčšieho projektu, v rámci ktorého pribudne na Slovensku dokopy až 13 sadov. Deväť z nich bude školských a tri budú niesť názov Jedlý ostrov, a to v meste Martin, obci Pača a, samozrejme, v Kežmarku.

„Tieto lokality sú významné, pretože chceme ukázať, že aj na severe Slovenska sa môže dariť takýmto sadom. Budú dostupné širokej verejnosti. Vytvoria multifunkčný komunitný priestor vhodný na pestovanie lokálneho ovocia, relax a edukáciu. Prispievajú tiež k zachovávaniu miznúcich odrôd ovocných drevín,“ informoval manažér projektu František Cimerman z občianskeho združenia Živica.

Jedlý ostrov v Kežmarku bol vybudovaný na Weilburskej ulici, v časti sídliska Juh, neďaleko existujúceho cyklochodníka, detských ihrísk, ale aj mestských bytov. V parku bude vysadených 46 drevín, z toho štyri veľké stromy a päť stredne veľkých stromov. Okrem stromov pribudne v tejto lokalite 37 kríkov. V meste pod Tatrami sa tak o približne osem rokov budeme môcť tešiť z jablone, hrušky, moruše, slivky, višne či jarabinohrušky. Medzi menej známe odrody, ktoré tam nájdeme, budú patriť: mišpuľa, dula, drieň, hloh, lieska či arónia.

„Budovanie sadov vzácnych starých ovocných odrôd má veľký význam. Okrem toho, že vytvárajú multifunkčný komunitný priestor vhodný na relax a vzdelávanie, prispievajú k záchrane zabudnutých odrôd ovocia a tiež k adaptácii miest a obcí na klimatickú zmenu. V Kežmarku sme podporili ďalší zelený projekt, ktorý ocenia hlavne rodiny s deťmi,“ povedal primátor Ján Ferenčák. Vysadením stromov na kežmarskom Juhu vznikne oddychová zóna, kde sa budú môcť ľudia nielen niečo naučiť, ale neskôr si aj v tieni stromov oddýchnuť, prípadne si nazbierať ovocie.

Ondrej Miškovič, foto: Kristián Krempaský