Aktuality

Policajná preventívno-bezpečnostná akcia v meste zameraná na alkohol mladistvých

Mestska_Policia_Police_license_plates_Police_of_Slovakia_KK_Kezmarok

Dňa 9. júna  sa vo večerných hodinách uskutočnila na teritóriu mesta Kežmarok preventívno – bezpečnostná akcia zameraná na kontrolu dodržiavania zákazu požívania alkoholických nápojov maloletými a mladistvými osobami v zmysle ustanovení zákona NR SR č. 219/96 Z. z. o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov a o zriaďovaní a prevádzke protialkoholických záchytných izieb. Akciu vykonali príslušníci Mestskej polície Kežmarok, príslušníci Obvodného oddelenia PZ Kežmarok a pracovníčky ÚPSVR, oddelenie sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately Kežmarok.

Hlavný cieľom akcie bolo vykonanie kontrol, či nedochádza k porušovaniu zákazu podávania, predávania, alebo umožnenia požívania alkoholických nápojov osobami mladšími ako 18 rokov. Kontrola bola vykonaná v 6 prevádzkach v meste Kežmarok, kde bolo vykonaných celkom 30 orientačných dychových skúšok na zistenie požívania alkoholických nápojov. Z vykonaných dychových skúšok 1 dychová skúška bola u mladistvej osoby pozitívna, pričom bola zistená hladina požitia alkoholických nápojov v hodnote 0,68 mg/l, čo je cca 1,42 promile, a to predstavuje miernu opitosť. Uvedený prípad bude ďalej riešený v správnom konaní za účasti pracovníkov sociálnej kurately ÚPSVaR. Za umožnenie požívania alkoholických nápojov osobe mladšej ako 18 rokov bola pracovníčka zariadenia, ktorá alkoholické nápoje podala riešená v zmysle platných právnych predpisov. Súbežne bola vykonaná aj kontrola mládeže nachádzajúca sa na verejných priestranstvách v blízkosti reštauračných a pohostinských zariadení s predpokladom konzumácie alkoholických nápojov týmito osobami.

Z dlhodobého hľadiska Mestská polícia Kežmarok eviduje v problematike konzumácie alkoholických nápojov osobami mladšími ako 18 rokov v prevádzkach reštauračného a pohostinského charakteru výrazné zlepšenie avšak aj vzhľadom k zisteným okolnostiam mestská polícia v súčinnosti s Policajným zborom bude aj naďalej pokračovať v takýchto preventívno – bezpečnostných akciách.

plk. Mg. Štefan Šipula

náčelník mestskej polície