Aktuality

Riaditelia základných škôl si prevzali menovacie dekréty

01

V Kežmarku sa uskutočnili výberové konania na obsadenie stoličiek riaditeľov škôl. Úspešným na Základnej škole s materskou školou Nižná Brána bol Dušan Tokarčík a Základnú školu Dr. Daniela Fischera povedie Zlatica Scherfel.

Základná škola Dr. Daniela Fischera

V tomto školskom roku Základná škola Dr. Daniela Fischera pokračuje v medzinárodnom programe Zelená škola. Je to environmentálny výchovno-vzdelávací program, ktorého cieľom je prispieť k prevencii a riešeniu problémov životného prostredia a priniesť do škôl reálne zmeny vo fungovaní a výučbe. Program Zelená škola je súčasťou medzinárodnej siete Eco Schools. Aktuálny program koordinuje Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica. V rámci projektu škola plánujú pred školou vysadiť „lúčne lúky“, ktorými si skrášlia prostredie a znížia prašnosť v okolí školy. V spolupráci s firmou Plantex budú pokračovať v dosadení ovocných stromov a krov vo vnútornom areáli školy. Medzi ďalšie plány patrí aj založenie kompostoviska a náučné exkurzie do mestskej kompostárne.

Celoročnou výzvou je inklúzia žiakov z Ukrajiny, pretože každý sa môže ocitnúť nechcene mimo komfortnej zóny domoviny a identity svojho bytia. Žiaci s dvoma vyučujúcimi už boli za dobré výsledky a účasť na olympiádach v Štrasburgu v Európskom parlamente – bolo to ako odmena od neziskovky Seeds, s ktorou škola pokračuje aktualizačným vzdelávaním pre učiteľov: 10 vecí o Ukrajine. Vzdelávanie bude viesť lektorka, ktorá robí prezentácie a výučbu o krajinách a živote vo svete. V pláne je spojiť sa s druhým delegátom počas vzdelávania na Ukrajine, aby nám naživo a formou dokumentárneho filmu ozrejmili život u nich a pomohli nájsť odpovede na otázky.

Z materiálneho vybavenia plánujú dokončenie striedačiek na novom multifunkčnom ihrisku, zakúpenie mobilných stĺpikov na tenis a hokejových bránok, ktoré budú prenosné.

V blízkej dobe je naplánovaná realizácia lanovej zostavy v areáli školského dvora ako podporná možnosť aktivity Hýb sa po vyučovaní pre deti zo školského klubu a dostavba hrazdovej zostavy pre deti druhého stupňa v blízkosti multifunkčných ihrísk.

Ďalšie formy vzdelávania budú zamerané na vzdelávanie v smere enviro a šetrenie energií v čase vyučovania, šport ako cesta k sebapoznávaniu, cesta k zdravému životnému štýlu a uvedomelom vyplnení času  po vyučovaní, vzdelávanie v smere zdravej výživy, k zdravému postoju k jedlu a zdravému postoju k vlastnému telu.

„Mojou víziou je do budúcna vrátiť dobré meno tejto škole. Beriem si to ako osobný záväzok. Chceme dvihnúť úroveň našej školy,“ povedala krátko po svojom menovaní Zlatica Scherfel, ktorá školu polrok predtým viedla ako zastupujúca riaditeľka.

Základná škola Nižná brána

V Základnej škole Nižná brána je naplánovaná úprava atletickej tartanovej dráhy v športovom areáli školy. Taktiež chcú opraviť oplotenie školského areálu. V exteriéri majú v pláne vybudovať parkovisko na bicykle spolu so stojanmi, aby žiaci mali možnosť chodievať do školy na bicykli a bezpečne si ich tam uschovať.

Škola aj v tomto školskom roku pokračuje v projekte Prim, v rámci ktorého zabezpečuje pre žiakov asistentov, špeciálnych pedagógov a ďalších odborných pracovníkov. Ako jediná škola v našom meste má zabezpečený bezbariérový prístup, v interiéri sú nainštalované dve schodiskové plošiny, ktoré zabezpečujú presun telesne postihnutých žiakov.

V škole je pripravených veľa akcií k rôznym príležitostiam – Deň Zeme, Európsky deň jazykov, Mesiac úcty k starším, Deň matiek, realizujú sa rôzne projekty v rámci vyučovania a medzipredmetových vzťahov.

„Keďže  naša škola bola v minulosti braná ako športová, tak rád by som obnovil činnosť športových tried, lebo po minulé roky už nebola v rámci športu priaznivá atmosféra. Verím, že sa nám to podarí a začneme s prácou hneď od prvého ročníka,“ povedal po svojom menovaní za riaditeľa školy Dušan Tokarčík, ktorý túto funkciu prijal už tretíkrát.

Ondrej Miškovič