Aktuality

Spoločná cesta za úspechom v Mestskom športovom klube Kežmarok

V minulom roku sa naše mesto pýšilo titulom Európske mesto športu 2022, ktoré bolo aj výsledkom doterajšej športovej činnosti.

Goral Gym

Najväčším úspechom bol zisk titulu majstra Slovenska kickboxera Jozefa Kolodzeja v kategórii K1. Juniorka Ema Zacharová zasa získala majstrovský titul v kicklight, druhé miesto v kategórii light contact a na juniorských majstrovstvách sveta si vybojovala bronzovú medailu v kicklight. Z mladších adeptov tohto športu získal Tomáš Pitoňák prvé miesto v light contact a druhé miesto v kicklight.

Karate

Klub karate dosiahol na majstrovstvách Slovenska v kategórii kumite mladších dorastencov tretie miesto zásluhou Kevina Nováka. V kumite mladších žiačok obsadila Tamara Česelková prvé miesto. Nina Božoňová vyhrala na Majstrovstvách Slovenskej republiky agility pre desaťročné dievčatá, Jaroslav Božoň obsadil na Majstrovstvách Slovenskej republiky  v agility tretie miesto a Filip Dlhý skončil v Slovenskom pohári kumite starších žiakov tretí. V Slovenskom pohári v kategórii agility 9-ročných chlapcov obsadil René Novák prvé miesto.

Plávanie

Plavecký klub sa úspešne etabloval na scéne plaveckých klubov na Slovensku. Na majstrovstvách Slovenska v krátkom bazéne obsadila Sofia Suchá ôsme miesto na 100 metrov znak. V rámci jarných majstrovstiev východoslovenskej oblasti obsadila Sofia Chudá tretie miesto na 100 metrov znak, Melinda Macková štvrté miesto na 100 m znak. Na Majstrovstvách Slovenska starších a mladších žiakov v 50-metrovom bazéne v Banskej Bystrici obsadil Tomáš Janda ôsme miesto na 400 metrov voľný spôsob, štafeta štyrikrát 100 m voľný spôsob v zložení Patrick Paine, Sofia Chudá, Nadia Bočkorová, Tomáš Janda obsadila siedme miesto. Na pohári olympijských nádejí v Poprade v 50-metrovom bazéne obsadili Viktória Chudá šieste miesto na 50 metrov znak, Sebastián Černák šieste miesto na 50 metrov prsia, Sofia Chudá šieste miesto na 100 m znak. Na Majstrovstvách Slovenska mladších žiakov v krátkom bazéne obsadila zmiešaná štafeta štyrikrát 50 metrov voľný spôsob v zložení Sofia Chudá, Oliver Grich, Nadia Bočkorová a Patrick Paine piate miesto.

Lyžovanie

Členovia Lyžiarskeho oddielu MŠK Kežmarok v kategórií žiactva vybojovali v Slovenskom pohári viaceré ocenenia. Mia Chorogwická obsadila v slalome celkovo tretie miesto, v obrovskom slalome tretie miesto a v superobrovskom slalome celkovo štvrté miesto. Maximilián Brutovský skončil v celkovom poradí piaty. Do súťaže Slovenského pohára v kategórii žiactva sa zapojilo šesť našich pretekárov. V Slovenskom pohári predžiactva  získal v obrovskom slalome majstrovský titul a v tej istej kategórií titul vicemajstra v slalome Martin Šoltýs a v disciplíne obrovský slalom obsadil tretie miesto. Členovia LO MŠK Kežmarok súťažili vo východoslovenskej lyžiarskej lige na piatich podujatiach v disciplíne obrovský slalom. Celkovo sa do podujatí Východoslovenskej lyžiarskej ligy zapojilo 47 našich pretekárov, z toho bolo 11 pretekárov v najmladšej vekovej kategórii.

Športový tanec

Kub začal pracovať s malými deťmi  a zúčastňoval sa na rôznych súťažiach. V Košiciach obsadil pár Halčin a Slobodníková prvé miesto.

Kynológia

Členovia Klubu kynológie sa v tomto roku zúčastnili na viacerých pretekoch vo výcviku psov. Na slovenskom šampionáte obsadili Ambrózy 29. miesto a Rezničák piate miesto vo svojich kategóriách. Na medzinárodných pretekoch CACIT – Kežmarok sa umiestnili: Strache na druhom mieste, Daňo na štvrtom mieste a Šlosár na štvrtom mieste vo svojich kategóriách.

Stolný tenis

V tomto roku hrali hráči v najvyššej stolnotenisovej súťaži na Slovensku, skončili na jedenástom mieste zo všetkých klubov na území republiky. V súčasnej dobe A-tím úspešne účinkuje v prvej lige Východ. Momentálne je na treťom mieste. Cieľom B-tímu v druhej lige mužov východ je víťazstvo v spodnej šestke a suverénne udržanie sa v lige. Po dlhšej dobe sa klubu podarilo obnoviť prácu s mládežou, ktorá fungovala už 28 rokov. Klub každoročne organizuje niekoľko turnajov pre dospelých, ako aj pre deti. Tohto roku organizoval klub v júni druhý turnaj starších žiakov a dorastencov. V septembri zorganizoval šiesty ročník turnaja o pohár primátora mesta Kežmarok.

Šach

Športovci šachového klubu v roku 2022 postúpili do prvej ligy východ, kde sú momantálne na piatom mieste. Základnými hráčmi sú súrodenci Hagarovci ako odchovanci kežmarského šachu. Pred začiatku ročníka sa podarilo vedeniu posilniť A-tím kvalitnými hráčmi. B-tím v jarnej časti minulého ročníka postúpilo zo štvrtej ligy do tretej. V tomto kolektíve úspešne účinkovali mladí hráči klubu. Z mladých hráčov Jakub Ferenčák aktívne pôsobí v tretej lige, Monika Koscelníková aktívne hrá v prvej a aj v tretej lige. Medzi ďalšie úspechy klub zaradzuje reprezentáciu Slovenska na majstrovstvách sveta 2022 v Batumi.

Volejbal 

V uplynulom ročníku sa hráčky juniorského družstva po odohratí skupiny východ kvalifikovali na semifinálový turnaj majstrovstiev Slovenskej republiky, ktoré sa konali v Leviciach. Turnaj ukončili nepostupovým siedmym miestom a na finálový turnaj sa neprebojovali. Klub aj v tomto roku usporiadal opätovne po dvoch rokoch Majstrovstvá Slovenskej republiky veteránov a Memoriál Františka Mizdoša.

Basketbal

V súťažnom ročníku 2021/2022 hráči mužskej zložky obsadili v druhej lige východ druhé miesto a postúpili na finálový turnaj, ktorý sa hral v Bánovciach nad Bebravou. Vo finálovom turnaji obsadili tretie miesto. V tomto ročníku pôsobia v druhej lige východ. Mládežnícke kolektívy pôsobia v republikových súťažiach juniorov a starších žiakov v skupinách Silver. V klube je celkovo 42 mladých adeptov basketbalu, ktorí sa chcú stále zlepšovať. V roku 2022 sa opätovne podarilo usporiadať Memoriál Vlada Jančeka pre starších žiakov a Memoriál Karola Štěpánka pre mužov.

Lukostreľba

Členovia lukostreleckého klubu si v roku 2022 pripomenuli tridsiate výročie založenia lukostreľby v meste Kežmarok. V Dubaji sa našim zdravotne znevýhodnených športovcom podarilo vybojovať bronz v súťaži družstiev doubles KL, v ktorej účinkoval člen kežmarského klubu Martin Dorič. V tejto novootvorenej kategórii sa našim podarilo utvoriť svetový rekord, ktorý v lete posunuli, ale už s Mariánom Marečákom, o šesť bodov. Lukostrelecká mládež sa v minulom roku zúčastnila na niekoľkých medzinárodných podujatiach.

Jazdectvo

V jazdeckom klube sa rozvíja spolupatričnosť človeka so zvieraťom. Mladé jazdkyne sa v  roku 2022 zúčastňovali na skokanských pretekoch v regióne, ako aj na majstrovstvách Slovenska, a taktiež v zahraničí – na území Poľska v Nowom Targu a Lopusznej. Na jednotlivých pretekoch obsadzovali popredné umiestnenia.

Na záver môžeme zhodnotiť činnosť jednotlivých klubov MŠK ako vysoko prospešné v športovej výchove mladých športovcov a pre zlepšovanie športovania pre mládež.

Miroslav Marhefka, ed. Ondrej Miškovič

MŠK Kežmarok, foto: Ondrej Miškovič