Začítajme sa do Vianoc

_04_Začítajme sa do Vianoc

V decembri sa Mestská knižnica Kežmarok zapojila do projektu Celé Slovensko číta deťom.

V čase adventu sme pre vás pripravili tri podujatia, pri ktorých sa budeme držať hlavných hesiel tohto projektu „Poď budem ti čítať.“ a „Čítajme deťom 20 minút, každý deň!“. Cieľom projektu je vytvárať pevné puto medzi rodičom a dieťaťom, pričom sa týmto spôsobom formuje osobnosť budúceho malého čitateľa. Rozvíja sa jeho predstavivosť, zlepšuje sústredenie a trénuje pamäť. Prvé adventné čítanie sa uskutoční 7. decembra o 17.00 hod. na knižničnom oddelení pre deti a mládež. Okrem čítania sa môžete tešiť aj na sprievodný program.
Obdobie adventu sa nám často spája s nákupom vianočných darčekov. Najlepším darčekom pre náruživých čitateľov je jednoznačne kniha. Preto by sme vám chceli dať pár tipov na zaujímavé knižné tituly. Pre fanúšikov detektívok určite odporúčame najnovšiu knihu od Róberta Bryndzu s názvom Ťaživé ticho. Čitateľom, ktorí dávajú prednosť detektívkam s témou mafie, dávame do pozornosti knižný titul Profesori zločinu od Petra Šlosera. Mix kriminálneho trileru a hororu z prostredia Československa 60. rokov s názvom Hlbina, to je najnovšia kniha od známeho slovenského spisovateľa mystery žánru Jozefa Kariku. Mnohí čitatelia si nevedia Vianoce predstaviť bez Dominika Dána a tento rok to bude Konečne normálna vražda. Ďalší, veľmi obľúbení autori detektívneho žánru, ktorým v poslednej dobe vyšli nové knižné tituly, sú M. J. Arlidge, Václav Neuer, Lisa Reganová, Camilla Läckberg či J. L. Horst.
Dámske čitateľky, ktoré obľubujú romantiku, určite poteší Súboj s láskou od Jany Pronskej. Nič však nepokazíte ani titulom zo série Romantických útekov od Julie Caplinovej, kde sa pozrieme na Hrad v Škótsku. Svojim druhým historicko-romantickým románom poteší i slovenská spisovateľka Eliška Melušová so svojou Falošnou nevestou. Olivovník od stále obľúbenej Lucindy Riley je ďalším tipom od pracovníkov mestskej knižnice.
Nezabúdame ani na čitateľov, ktorí majú najradšej magický svet fantasy žánru. Do sveta dračích jazdcov sa pozrieme v knihe Štvrté krídlo, ktorej autorkou je Rebecca Yaros. Fanúšikom mágie odporúčame zatiaľ dvojdielnu sériu Mysľomágov od slovenskej autorky V. S. Moser. Domáce knižnice tiež môžete doplniť o prvotinu od Ann J. West Zabudnutá legenda.
Detských knihomoľov vtiahne do príbehu najnovšie vydanie Vianočnej koledy, ktoré poteší krásnymi ilustráciami. Mladších čitateľov určite poteší nový titul anglického spisovateľa Davida Walliamsa s názvom Spaceboy. Ak však chcete svojich blízkych obdarovať nielen jednou knihou, ale rovno celou knižnicou, najlepším darčekom bude venovať im preukaz v našej mestskej knižnici.
Text a foto: Stanislav Joch
Text pod foto: Podujatie s knihou Karneval v ZOO pre deti z Detského denného sanatória v Kežmarku.