Aktuality

Absolvent kežmarskej Hotelovej akadémie Otta Brucknera zbiera úspechy na medzinárodnom poli v náročnom prekážkovom behu Spartan Race

20_02_Spartan Race

Hotelová akadémia má za svoju dlhú viac než storočnú históriu v radoch absolventov viacero výnimočných športovcov. Príkladom za všetkých je účastník zimných olympijských hier 2014, 2018 a aj posledných zimných olympijských hier v Pekingu 2022 Adam Žampa.

Medzi známe športové tváre, ktoré absolvovali jednu z najstarších kežmarských škôl, sa úspešne snaží zaradiť aj čerstvo 20-ročný Lukáš Marco Schütz, ktorý súťaží v náročnom vytrvalostnom behu s názvom Spartan Race, v ktorom je dokonca majster sveta z roku 2022 v Abu Dhabí v kategórii od 18 do 24 rokov.

„Spartan Race môžeme definovať ako extrémny prekážkový beh zložený z rôznych úrovní, ktoré sú odčlenené vzdialenosťou a počtom či náročnosťou prekážok. Cieľom týchto pretekov je preveriť pretekára nielen po bežeckej stránke, ale aj po silovej, a teda vyžaduje si komplexnú pripravenosť športovca,“ charakterizoval v krátkosti Lukáš Marco Schütz tento nie až taký známy šport, ktorý však v celosvetovom meradle stále viac naberá na popularite.

Prispieva k tomu aj množstvo kategórií a súťaží, ktoré sú rozdelené na základe ich obťažnosti a dĺžky trasy, vďaka čomu vzniká možnosť zúčastniť sa na pretekoch Spartan Race aj pretekárom, ktorí zatiaľ nie sú až tak špičkovo pripravení. Rozdiely medzi nimi nám Lukáš priblížil: „Spartan Race delíme na Spartan Sprint na päť a viac kilometrov s 20 prekážkami, potom Spartan Super na desať kilometrov s 25 prekážkami, Spartan Beast na 21+ kilometrov a 30 prekážok. Nad týmito úrovňami je ešte Spartan Ultra na 50 a viac kilometrov s 60 a viac prekážkami vo viac než trojtisícovom prevýšení.“

Absolvent hotelovej akadémie z minulého roka za veľa vďačí aj svojej strednej škole, ktorá mu v jeho začiatkoch vyšla v ústrety a umožňovala mu účasť na tréningoch. „Vedenie školy mi poskytlo skvelé podmienky pre môj športový rozvoj. Podporili ma vo všetkom, za čo som im vďačný,“ dodal Schütz.

Filip Kubáni, foto: archív Lukáša Marca Schütza