Aktuality

Tréner kežmarských futbalistov Stanislav Koch: S piatym miestom musíme byť spokojní

21_01_Futbalisti

Futbalisti 1. MFK Kežmarok sa po suverénnej jazde 5. ligou sever v minulej sezóne ako nováčik IV. Ligy východ adaptovali nad očakávania futbalovej verejnosti.

Mužstvu vedenému skúseným trénerom Stanislavom Kochom patrí po jesennej časti a šestnástich zápasoch piata priečka so ziskom 32 bodov za desať výhier, dve remízy a štyri prehry. V dohľade sú aj vyššie priečky, veď strata na bronzový Poprad je iba päť bodov. O priebehu jesennej časti, forme už 13-gólového strelca Jakuba Bavoľára, aj o plánoch na zimnú prípravu či jarnú časť sme sa porozprávali práve s trénerom Kežmarčanov, Stanislavom Kochom.

Ako hodnotíte jesennú časť sezóny? Panuje s piatym miestom po jeseni spokojnosť?

S umiestením musíme byť po jesennej časti spokojní. Náš cieľ bol po postupe do vyššej súťaže adaptovať sa v tejto súťaži a svojou hrou pritiahnuť čo najviac divákov na tribúny a umiestniť sa do šiesteho miesta.

V ktorom zápase sa hra približovala najviac vašim optimálnym predstavám a ktorý považujete naopak za nevydarený?

Najlepšie zápasy na jeseň sme odohrali vonku v Kechneci (5:0) a v Pavlovciach nad Uhom (2:0), nevyšiel nám vstup do súťaže, keďže nám z rôznych dôvodov chýbali hráči – zápasy doma proti Lokomotíve Košice (2:4) a s MFK Spartakom Medzev (0:2).

Ako vnímate formu Jakuba Bavoľára, ktorý vám na jeseň pomohol trinástimi gólmi?

Po odchode najlepšieho strelca Adama Matalíka (v minulej sezóne nastrieľal v piatej lige 20 gólov, pred sezónou však odišiel do Rakúska) sme mali určité obavy, keďže nahradiť takého hráča nebolo jednoduché, Bavoľár svoju výkonnosť však stabilizoval a na hrote útoku sa začal aj strelecky presadzovať, čím mužstvu v takej situácii veľmi pomohol.

Aké sú vaše plány pre zimnú prípravu? Dôjde k posilneniu kádra? Na akých aspektoch hry budete pracovať?

V zimnej príprave budeme musieť improvizovať. Ak chceme, aby futbal v Kežmarku napredoval, potrebujeme v zimnom období umelú trávu. Tá tu chýba, je to realita. Budeme striedať telocvičňu, posilňovňu, terén a od februára budeme využívať podľa ekonomických možností klubu aj umelú trávu v Tatranskej Lomnici. V prípravnom období budeme pracovať na rozvoji pohybových schopností, všeobecnej vytrvalosti, sile, rýchlostnej vytrvalosti, rýchlosti, obratnosti a na skvalitnení herného prejavu mužstva.

Aké sú vaše ciele do jarnej časti sezóny?

Pritiahnuť na tribúny štadióna čo najviac divákov a pobiť sa v každom zápase o víťazstvo.

Poďme ešte na vrchol jesene, ktorým bol zápas slovenského pohára proti Košiciam. Ako ste vnímali tento zápas a bol to podľa vás aj impulz pre futbal v Kežmarku konfrontovať sa s mužstvom z najvyššej súťaže?

Zápas slovenského pohára proti Košiciam bol sviatkom kežmarského futbalu či už pre samotných hráčov, funkcionárov alebo divákov. Treba rešpektovať silu a podmienky súpera, ale som rád, že sa naši hráči v tejto konfrontácii nestratili a ukázali svoju kvalitu. Aj napriek prehre bola návšteva 850 divákov odmenou pre nás všetkých.

Ako vidíte situáciu dorasteneckých kategórií? Zahrniete do zimnej prípravy aj niektorých dorastencov?

Určite chceme aby dvaja – traja dorastenci absolvovali zimnú prípravu s A-mužstvom, budeme to však musieť prekonzultovať s trénermi dorastu.

Čo by ste odkázali fanúšikom kežmarského futbalu?

Každého fanúšika na kežmarskom štadióne si vážime a verím, že aj na jar mu svojou skvelou a kvalitnou hrou ponúkneme čo najviac radosti a športového vyžitia.

Pre úplnosť ešte doplníme, že 1. MFK Kežmarok začne jarnú časť sezóny 2023/2024 doma 16. marca o 15.00 v derby proti FK Poprad.

Filip Kubáni, foto: archív klubu 1. MFK Kežmarok