Aktuality

Terárijné zvieratá dokáže pozorovať hodiny a stále toho nemá dosť

10_Terasistika

Chovať exotické zvieratá je podľa Tomáša Farona úžasné. „Človek má možnosť spoznávať živočíchy, ktoré videl na dovolenke alebo len v televízii, prípadne ani netušil, že existujú. Pri správnom zariadení ubikácie máme možnosť pozorovať prirodzené správanie zvierat a môže nám to pomôcť, aby sme ich lepšie chápali,“ povedal Tomáš, ktorého najviac uchvátili terárijné zvieratá.

Rady pre začínajúcich chovateľov

Ak mám zámer niečo chovať, je potrebné naštudovať si podmienky na chov daného zvieraťa a zabezpečiť všetko, čo potrebuje – aké veľké zviera narastie, koľko priestoru bude potrebovať v dospelosti, čo všetko je nutné zabezpečiť, aby sa malo u mňa dobre a čím sa kŕmi. Treba sa ubezpečiť, že nebudem mať problém, ak budem musieť hadovi dať potkana alebo králika. Najčastejšie sa z hadov odporúčajú napríklad užovky červené alebo veľhady kráľovské. Z jašterov to bývajú agamy bradaté, gekončíky nočné, pagekony riasnaté.

„Výhoda krúžku je, že tu máme mnoho druhov zvierat – od tých nenáročných až po náročnejšie. Deti a aj rodičia môžu vidieť hady, jašterice, pavúky, kŕmny hmyz, ryby, hlodavce či vtáčiky. Vyskúšajú si starostlivosť o nich, môžu zistiť, či by ich bavilo sa starať o zvieratko po celú dobu jeho života, čo môže byť pokojne aj 15 až 20 rokov,“ povedal Faron. Niektoré deti na krúžku zistili, že sa boja cvrčkov a švábov a nemali by ako nakŕmiť agamu, ktorú tak veľmi chcú. Niektorým to, naopak, pomáha prekonávať strach z plazov aj z hmyzu. Často sa stáva, že deti prinútia rodičov, aby prekonali strach a vzali si na ruky hada. To môže mať pozitívny dopad na ochranu prírody a v prípade stretu s našimi voľne žijúcimi hadmi človek nespanikári. Buď pokojne hada obíde alebo ho šetrným a bezpečným spôsobom presunie na miesto, kde bude v bezpečí had aj človek. „Niektorí to riešia tak, že ma kontaktujú a ja prídem preložiť hada niekam ďalej od ľudí do bezpečia. Stáva sa to najmä pri podozrení, že v ich obydliach sa nachádza vretenica. Taktiež platí, že vďaka základnej edukácii deti chápu, aké dôležité sú pre jašterice úkryty pred predátormi alebo že im v zime slúžia ako zimoviská. Mnohokrát zmysel kopy kameňa, konárov, skalky či vyčlenených miest s vyššou trávou pochopia aj rodičia detí. A tak ma teší, že cez krúžkarov viem podstatné info posunúť i rodičom,“ dopĺňa Faron.

Deti spoznávajú exotické zvieratá pod vedením skúseného chovateľa

Deti môžu na krúžku teraristiky spoznať zvieratká, ktoré doma mať nemôžu alebo nechcú, no zaujímajú ich, prípadne sa ich boja, lebo ani nevedia aké sú. „Bolo tu už viac detí, ktoré prišli s tým, že chcú chodiť na krúžok, ale skoro všetkého sa báli. Postupne sa osmelili tak, že kŕmili agamy a chameleóny z ruky. Nebáli sa sami vybrať hada z terária,“ hovorí Faron, ktorý priznáva, že to môže pomôcť, aby sa prestali báť chodiť po lese, a aby sa v prípade stretu s jaštericou či hadom vedeli správne zachovať. Na krúžku sa snažia, aby si deti vážili zvieratá a prírodu a aby mohli povedať nejakú zaujímavosť o plazoch na biológii v škole.

Krúžok v nových priestoroch

Obľúbený krúžok malých Kežmarčanov otvorí mladý chovateľ na ulici Hlavné námestie 50. Vchod sa nachádza vo dvore, vedľa cukrárne Fontána. „Krúžok začal netypicky v apríli. Hľadali sme cestu, ako to celé ufinancovať, a tak sme sa rozhodli, že poslúchneme dopyt a začneme s krúžkom ešte tento školský rok,“ povedal Faron, ktorý pripúšťa rozdelenie krúžku do niekoľkých skupín, ktoré budú rozdelené zrejme podľa veku. Krúžok bude raz týždenne a bez vekového obmedzenia. Naďalej je otvorená možnosť prihlasovania sa na krúžok.

Ondrej Miškovič, editácia: Kristián Krempaský,
foto: archív Tomáša Farona