Aktuality

Experimentovanie je tým, čo deti zaujíma najviac

15_Šišková

Kežmarská učiteľka Janka Šišková nám porozprávala, ako sa dostala k písaniu pre malých bádateľov.

Aké knihy ste doposiaľ vydali?

Vydala som publikácie Bádateľská čítanka a Bádateľský denník – je to dvojica kníh, ktorú sme vydali pod hlavičkou Občianskeho združenia Vedecký brloh. Dvojica kníh, ktoré sa spolu dopĺňajú. V čítanke významní slovenskí vedci a vedkyne hovoria o svojej ceste za vytúženým povolaním a približujú každodennú prácu vedcov. Bádateľský denník je jej neoddeliteľnou súčasťou. Je to pracovný zošit s pokusmi, ktoré vedci navrhli exkluzívne pre Vedecký brloh. A ja som mu udala podobu tak, ako si vedieme denníky so žiakmi na mojich krúžkoch.

Čo bolo ich námetom?

A čo impulzom pri ich tvorbe? Dlhodobo pracujem s deťmi na prvom stupni základnej školy. Popri bežnej práci učiteľky vediem mojich žiakov k spoznávaniu vedy. Znie to možno trochu zvláštne, ale deťom sa veda páči a veľmi rady ju spoznávajú. Je to, samozrejme, spoznávanie primerané veku. Takže my bádame, experimentujeme a skúmame všetko, čo je okolo nás. Využívame len dostupné pomôcky z kuchyne, z domácnosti, či zo zásuvky. Experimentovanie je tým, čo deti najviac zaujíma a následne prichádzajú od nich otázky: Prečo je to tak? Ako prírodné javy fungujú? Vieme to zmeniť? Ovplyvniť? V čase online vyučovania sme sa rozhodli deťom vytvoriť čítanku a k nej bádateľský denník – aby mali ponuku experimentov a odpovede na otázky pokope a nemuseli ich dlho hľadať.

Dozvedeli ste sa pri písaní niečo, čo ste predtým nevedeli?

Uvedené knihy sme začali písať spolu s Máriou Zentkovou, vedkyňou zo Slovenskej akadémie vied, avšak osud to naplánoval úplne inak, a tak som v jednej chvíli na to ostala sama. Majka podľahla chorobe a knihu si už prečítať nestihla. Vo vedeckom brlohu mám ešte jednu kolegyňu, Renátu Zolnaiovú, ktorá mi s dokončením pomohla. Sen sa tak stal skutočnosťou a knihy dnes už majú svojich čitateľov. Pri písaní sme riešili hlavne to, aby bol text vhodný a primeraný pre deti približne medzi ôsmimi až dvanástimi rokmi. Neskôr sme prešli celým procesom vydania knihy, a to bolo pre mňa naozaj niečo nové. Spolupráca s ilustrátorom, grafikom, jazykové korektúry, tlačiareň a ďalšie úlohy. Bolo toho veľa, ale nebola som na to sama, a práve tieto administratívne záležitosti vyriešila spoluautorka.

Kde sa dá kniha zakúpiť?

Publikácie boli vydané s podporou predsedu vlády a vďaka tomu ich nepredávame, ale rozdávame. Napíšte e-mail na adresu: badatelskeknihy@gmail.com a knihu s denníkom darujeme každému záujemcovi. Knihy si tiež môžete stiahnuť v elektronickej podobe na stránke www.vedeckybrloh.sk.

Akú spätnú väzbu ste na knihy dostali?

Doteraz sme mali na knihy len pozitívnu spätnú väzbu. Dospelým aj deťom sa knihy s navrhnutými experimentmi páčia. Mnoho detí sa s formou bádateľského denníka stretlo prvýkrát. Páči sa im, že si môžu viesť záznam podobne ako vedci pri svojej práci.

Aké máte ďalšie plány? Pripravujete ďalšiu knihu?

Plánov mám veľa, času málo. Spolu so žiakmi sme vytvorili kalendár obľúbených experimentov. Ten chceme vydať koncom roka. A rada by som vydala zbierku overených pokusov v súlade so školskými osnovami. Uvidíme, kedy sa plán naplní. Dnes už viem, že sa to dá, tak verím, že ten správny okamih príde čoskoro.

Ondrej Miškovič, foto: archív Janky Šiškovej