Aktuality

Začína sa sezóna plesov a bálov

19

A opäť je tu obdobie roka, ktoré si priam vyžaduje, aby sme sa obliekali o niečo viac slávnostnejšie ako zvyčajne. Obdobie fašiangov je obdobím zábav, plesov a karnevalov, ktorých spoločným menovateľom je radosť a zábava. Ako sa na takúto udalosť obliecť a aké trendy v účesoch momentálne prevládajú?

Plesy a bály boli vždy oslavou krásy, bohatstva a hojnosti. V minulosti boli výsadou šľachty, dnes sa z prísnej plesovej etikety v mnohom upúšťa, no základné pravidlá by sa mali stále dodržiavať. Ples pozná tri úrovne dress codu – white tie, black tie a formal. Pokiaľ dress code nie je uvedený na pozvánke, riaďte sa miestom jeho konania a úrovňou. V zásade sú na ples pre každú ženu vhodné dlhé spoločenské šaty s uzatvorenými lodičkami na vysokom štíhlom podpätku. Pri white a black tie sa od žien očakáva veľkovečerná toaleta po zem a od muža v prvom prípade frak, v druhom smoking. Trendy spoločenských šiat sa prenášajú aj do plesovej módy a nosia sa skôr jednoduché strihy a elegantné siluety z kvalitných jemných materiálov. Prikázaným doplnkom je listová kabelka, nepovinné, no vysoko elegantné sú rukavičky. U formálnych plesov a bálov si šaty môžete zvoliť dlhé alebo krátke, podľa úrovne. Keď krátke, tak s dĺžkou tesne ku kolenám. Muži majú predpísaný tmavý oblek. Pri menej formálnych plesoch si pokojne obujte lodičky s otvorenou špičkou či luxusné sandáliky, vyhýbajte sa ale pančucháčom so zosilnenou špičkou či pätou. Druhou možnosťou je ísť bez pančúch, v takom prípade si nechajte záležať na pedikúre. Ak sú šaty odvážne a pestré, šperková výzdoba a líčenie by mali byť skromnejšie. Skromnejšie však neznamená lacno vyzerajúce.

Pravidlá – nepravidlá

Nie nadarmo sa hovorí, že pravidlá sú na to, aby sa porušovali. No i tu si treba vedieť povedať, kedy stačí. Viac upúta rafinovanosť. Dnes už tiež neplatí, že čím veľkolepejšie a pompéznejšie šaty, tým lepšie, či to, že kravata partnera by mala byť vo farbe šiat, ako to často vidíme. Dôležité je, aby bola kravata dostatočne slávnostná a zároveň decentná. Vždy ale hodvábna a farebne ladiaca s tvárou partnera. Zladenie totiž neznamená kravatu vo farbe šiat, ale zladenie štýlu a úrovne oblečenia oboch partnerov.

Čo sa týka make-upu žien, vždy myslite na to, že menej je viac. Nesnažte sa na seba naniesť tonu šminiek, ktoré nielenže zničia výsledný dojem, ale naviac sa ani vy nebudete cítiť sama sebou. Plesy patria k tým veselším častiam tohto ročného obdobia. Hudba, tanec, krásne šaty, dobrá spoločnosť. To všetko je predzvesť dobrej nálady. Nenechajte si ju pokaziť tým, že sa nebudete cítiť vo svojej koži a budete neustále premýšľať, či ste si zvolili správne šaty, alebo či ste nepoužili príliš výrazný rúž.

„Zdá sa mi, že tá pravá elegancia ženy sa niekde vytratila“

K pekným šatám bezpochyby patria aj dokonale upravené vlasy. O tom, aké sú trendy tohtoročnej sezóny, čo nesmie chýbať plesovému účesu a ako dokážu šaty a vizáž ovplyvniť samotný účes, sme sa zhovárali s dlhoročnou kaderníčkou Marcelou Peštovou.

Aké sú dnešné trendy?

Dnes sa do popredia dávajú jednoduché účesy, žiadne tupírovanie. Krátke vlasy väčšinou žehlím, niekedy aj uhladím gélom či voskom, ak to chce zákazníčka nahladko. V dnešnej dobe však dokáže byť kaderníčka aj kúzelníkom. Z krátkych vlasov vie urobiť na počkanie dlhé. A to vďaka príčeskom či parochniam, ktoré sú ešte stále v kurze. Dlhovlasé zákazníčky chcú väčšinou vlasy rovné, vyžehlené alebo jemné vlny. Žiadne veľké účesy. Do vlasov obľubujú ozdoby, napr. zo štrasu, pierka, perlové pukačky alebo ozdobný hrebeň. Na niektoré plesy, ktoré vyžadujú dress code, si nechávajú do vlasov ženy zapojiť aj fascinátory. Čo sú jemné klobúčiky so sieťkou. Vtedy to podčiarkne ženskú eleganciu. Špecifické sú účesy tematických plesov. Vtedy siahnem po historických fotografiách a zopakujem si účesy napr. 70., 80. rokov, či doby hippies. Aj také som robila. No na teplákové plesy účesy veľmi neodporúčam.

 Sú ešte vlasy korunou krásy?

Určite sú. Často pri plesových účesoch kladiem dôraz aj na súlad so šatami. Hoci na prvý dojem zaujmú väčšinou šaty, hneď po nich dostane pozornosť práve účes. Podľa typu šiat volím, či vlasy nechám rozpustené (ak je napr. holý chrbát alebo ramená) alebo vyčesané do drdola (ak je na chrbte pekná krajka, alebo majú šaty golier – stojačik).

Chodievate na plesy aj vy? Ak áno, kto vás predtým učeše?

Pred plesovou sezónou som vždy mala najviac práce. Takže tie plesy s manželom boli, ale tak jeden, najviac dva. Potom prišlo obdobie temnoty – covidu a zrazu „nebolo do čoho pichnúť“. Preto som rada, že sa to skončilo a ľudia sa chcú opäť zabávať. Aj my sa tento rok s manželom na jeden ples chystáme. A účes zverím do rúk nejakej overenej kolegyni, aby si moje ruky oddýchli.

V súčasnosti pôsobíte aj ako majsterka odborného výcviku. Majú mladí ľudia záujem o toto povolanie?

Vnímam to tak, že majú. V tomto biznise však zelenú dostáva zjavne barbierstvo. Ak by si mali vybrať študijný odbor, tak spomedzi odborov kaderník a barbier by určite zvíťazil druhý v poradí. Možno je to aj tým cudzím pojmom, ktoré v dnešnej dobe tak preferujeme. Ale musíme uznať, že barbier je väčší umelec, ktorý dostáva aj viac možností využiť svoju kreativitu. Staré kadernícke trendy sú jednoznačne na ústupe, čoho dôkazom je aj to, že v kaderníckych salónoch už necítiť trvalú. No a čo ma teší, že oveľa viac dbajú na svoje vlasy aj muži. Aj napriek tomu, že z ulíc zmizli klasické holičstvá. Práve tí začali viac navštevovať barbierske salóny, kde si často farbia vlasy a nechávajú si do vlasov vyholiť rôzne „ozdoby“. A niekedy ich tam rodičia privedú už od raného veku.

Čo by ste zaželali Kežmarčanom do nového roku?

Nuž čo zaželať? Hlavne, aby boli zdraví a aby sa zbytočne nestresovali. Nech si užijú každý možný deň v kruhu svojich najbližších. A keď budú cítiť, že chcú zmenu na hlave, nech prídu ku mne do SSŠ Biela voda. Niečo vymyslíme.

Barbora Sosková

Beáta Oravcová